Kupus kolač je dobio ime po takozvanom kupus testu koji se koristi za princes krofne, doduše sa malim izmenama. Imaćete utisak da jedete prave pravcijate knedle sa šljivama :)
Potrebno:
Testo:
1l vode
1 pecivo
1 kašika masti
malo soli
440 gr brašna
3 jaja
5 kašika šećera
I još:
1 kg šljiva
5 kašika šećera
8 kašika prezli
Priprema:
Vodu, pecivo i mast pustiti da provri. Skloniti sa vatre pa dodavati malo pomalo brašno, sve vreme muteći da se ne naprave grudvice. Vratiti na vatru i kuvati 5-7 min. Prohladiti pa dodati jedno po jedno jaje.
Uključiti rernu na 180 C
Pomešati prezle i šećer i posuti na puterom podmazan pleh (djuveč). Šljive prepoloviti, ukloniti koštice i redjati preko prezli sa koricom okrenutom na gore. Preko toga sipati testo . Staviti u zagrejanu rernu i peći 45 min vodeći računa da rernu ne otvarate prvih 15 minuta. Ispečen kolač pustiti da se ohladi pa staviti u frizider na par sati. Sutradan je zapravo kolač najlepši i imate utisak da jedete prave pravcijate knedle sa šljivama. Ovaj se kolač moze praviti i sa kajsijama, višnjama. Po zelji posuti šećerom u prahu.
Prijatno!