20. 9. 2023.

Nešto zaista posebno: Kolašinski smočani kačamak!

 Čista fantazija!






Ovakav obrok se ne propušta!

Crnogorski smočani kačamak!

"Kolašinski kačamak je poseban gastronomski užitak.

Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom.

Ova kalorijska bomba nekada je bila servirana na sirotinjskim gorštačkim trpezama, otkako je krompir u Crnu Goru doneo vladika Petar Petrović Njegoš posle putovanja u Rusiju i Trst 1786."

Hvala Jeci što mi je otvorila nove horizonte!❤️ Hvala na siru i receptu!

Potrebno:

500 gr belog krompira
250 gr brašna ( poželjno oštro)
250 gr bucanog, lisnatog kolašinskog sira
150 gr kajmaka
kafena kašičica soli

* Bucani sir se može naručiti, ima malo jaču cenu ali zaista se isplati!


Priprema:


Beli krompir očistiti i iseći na kockice, dodati so. Kada provri kuvati 10-ak min. Posuti odozgo brašnom, ne mešajući. Napravite više malih udubljenja, poklopite i ostavite da se tako kuva na sasvim laganoj vatri dok se krompir ne skuva do kraja a brašno ne  potpari. 

Sklonite sa vatre, ocedite višak vode i krenite sa tučenjem krompira dok ne postane gladak.

Sir i kajmak stavite u tiganj, otopiti na laganoj vatri pa ubaciti krompir. Povezati.

Preporuka je da ga odmah poslužite dok se sir rasteže ( kao na snimku).

Jelo je čista desetka!





Prijatno!