Čista fantazija!
Ovakav obrok se ne propušta!
Crnogorski smočani kačamak!
"Kolašinski kačamak je poseban gastronomski užitak.
Neki ga zato zovu smočani, a neki bijeni, jer se tokom pripreme udara posebnom drvenom palicom.
Ova kalorijska bomba nekada je bila servirana na sirotinjskim gorštačkim trpezama, otkako je krompir u Crnu Goru doneo vladika Petar Petrović Njegoš posle putovanja u Rusiju i Trst 1786."
Hvala Jeci što mi je otvorila nove horizonte!❤️ Hvala na siru i receptu!
Potrebno:
* Bucani sir se može naručiti, ima malo jaču cenu ali zaista se isplati!
Priprema:
Beli krompir očistiti i iseći na kockice, dodati so. Kada provri kuvati 10-ak min. Posuti odozgo brašnom, ne mešajući. Napravite više malih udubljenja, poklopite i ostavite da se tako kuva na sasvim laganoj vatri dok se krompir ne skuva do kraja a brašno ne potpari.
Sklonite sa vatre, ocedite višak vode i krenite sa tučenjem krompira dok ne postane gladak.
Sir i kajmak stavite u tiganj, otopiti na laganoj vatri pa ubaciti krompir. Povezati.
Preporuka je da ga odmah poslužite dok se sir rasteže ( kao na snimku).
Jelo je čista desetka!
Prijatno!