8. 1. 2024.

NJENO VELIČANSTVO SARMA

 

Uvek iznova posebna!




Sarmu, naravno, ne treba posebno predstavljati, o njoj je sve rečeno. Danas imam specijalan povod a to je da je pravljena po receptu moga oca koji evo danas puni 90 godina! Lep broj u koji je stao jedan i lep i težak i sadržajan život! Živeo! 


Moj otac je silom prilika naučio da kuva jer smo rano ostali bez majke. Sarma se pripremala gotovo ceo dan. " Treba spremati jelo tako da se nekome dopadne" - govorio je. Što će reći sa puno ljubavi i strpljenja.  

Moj otac je poreklom iz Like, tačnije Medka i u tim krajevima se sarma, lički kupus, servira uvek uz kuvani krompir. Po želji se može zapeći u rerni ali ja nikad nisam preferirala sarmu na taj način.

Recept ostavljam svojoj ćerki Katarini za arhivu ♥️


Idemo na recept:


Potrebne namirnice:


Veća glavica kiselog kupusa

500 gr mlevenog mesa

150 gr slanine po izboru

3 glavice luka

kafena šoljica pirinča

2 češnja belog luka

so, biber

1 kafena kašičica aleve paprike

1 supena kašika kečapa 


suva rebra 


zaprška:


2-3 kašike ulja

1kk aleve paprike


prilog:


kuvani krompir 


Sarma je najlepša kada se krčka 3 sata na najnižoj temperaturi.


Prijatno!


Ukoliko vam se dopada ovaj recept i video, molim vas zapratite moj  kanal! Besplatno je a meni mnogo znači ❤️







#sarma #tradicionalnajela