3. 10. 2010.

Lagana musaka od tikvica



Odlično, lagano jelo, kad poželite da spremite nešto zdravo i bez mesa :)

Potrebno:

700 gr. tikvica
1 glavica karfiola
1 praziluk-samo beli deo
4 komada jaja
griz
2 veze peršuna
4 češnja belog luka /može i u prahu
mleka toliko da musaka ogrezne - oko 500ml
so, biber




Priprema:

Tikvice očistiti iseći na kolutove posoliti i ostaviti da se ocede. Praziluk očistiti, iseckati na rebarca, i ostaviti da odleži u hladnoj vodi. Karfiol očistiti, razdvojiti cvetiće pa na kratko blanširati u slanoj vodi. Ocediti.
Iseckati peršun i beli luk, dodati griz.

Nauljiti odgovarajuću tepsiju. Svaki kolut tikvice uvaljati ovlaš u mešavinu griza, peršuna i belog luka, pa poređati prvi red, preko toga naseckan karfiol, praziluk, pa ponovo tikvice. Praviti redove dok se sve ne utroši.
Jaja ulupati, dodati mleko, posoliti, pobiberiti i preliti preko tikvica da preliv ogrezne preko njih.
Peći u rerni na 200 C oko 40 min.