Interesantan spoj maka i sira, pa ko voli ;))
kora:
- 200gr. brašna
- 110 gr margarina ili maslaca
- 100gr. šećera
- 1 žumance
- vode po potrebi
fil od мака:
fil od мака:
- 250gr mlevenog maka
- 60 gr. šećera u prahu
- 1 јајe
- 1 belance
- 1 kafena kašičica vanila ekstrakta
- 1 belance
- 1 kafena kašičica vanila ekstrakta
- 1 kašika prezli
krem od sira:
- 500 gr. rikote ili švapskog sira
- 3 јаја
- 70 gr. šećera u prahu
- 125gr. putera ili margarina
Glazura:
200 gr. čokolade za kuvanje
7 kašika ulja
Priprema:
Umesiti prvo koru od brašna, putera/margarina/ i šećera, dodati žumance. Ja sam morala dodati i malo vode da bi se testo lepo zamesilo. Pokriti folijom i ostaviti u frižider da se odmori sat vremena.
Zagrejati rernu na 200 C. U kalup staviti papir za pečenje pa staviti razvučeno testo. Peći 15 min.
Za to vreme pomešati mak sa šećerom, prezlom i umućenim snegom od belanca, pa dodati par kapi arome vanile. Sipati preko polupečene kore i lepo izravnati.
Maslac/margarin/ umutiti sa šećerom pa dodati žumaca i sir. Belanca posebno umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati u smesu. Preliti preko sloja maka. Vratiti nazad u rernu na čije dno stavite posudu sa vodom i peći oko 1 sat na 180 C.
Kad se kolač ohladi preliti glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu uz dodatak ulja).