1. 12. 2011.

Kolač sa makom i sirom



Interesantan spoj maka i sira, pa ko voli ;))




   kora:

- 200gr. brašna

- 110 gr margarina ili maslaca
- 100gr. šećera
- 1 žumance
- vode po potrebi

fil od мака:

- 250gr  mlevenog maka
- 60 gr. šećera u prahu
- 1 јајe
- 1 belance
- 1 kafena kašičica vanila ekstrakta
- 1 kašika prezli

krem od sira:

 
- 500 gr.  rikote ili švapskog sira
- 3 јаја
- 70 gr. šećera u prahu
- 125gr. putera ili margarina

Glazura:

200 gr. čokolade za kuvanje
7 kašika ulja




Priprema:

Umesiti prvo  koru od brašna, putera/margarina/ i šećera, dodati žumance. Ja sam morala dodati i malo vode da bi se testo lepo zamesilo. Pokriti folijom i ostaviti u frižider da se odmori sat vremena.
Zagrejati rernu na 200 C. U kalup staviti papir za pečenje pa staviti razvučeno testo. Peći  15 min.
Za to vreme pomešati mak sa šećerom, prezlom i umućenim snegom od belanca, pa dodati par kapi arome vanile. Sipati preko polupečene kore i lepo izravnati. 
Maslac/margarin/ umutiti sa šećerom pa dodati žumaca i sir. Belanca posebno umutiti u čvrst sneg pa postepeno dodavati u smesu. Preliti preko sloja maka. Vratiti nazad u rernu na čije dno stavite posudu sa vodom  i peći oko 1 sat na 180 C.




Kad se kolač ohladi preliti  glazurom od čokolade (na pari otopiti čokoladu uz dodatak ulja).