11. 1. 2012.

Božićna česnica





 
Ima jedan dobar vic:
Dragi Deda Mraze volela bih da u ovoj godini budem vitkija, lepša i debljeg novčanika, ali te molim, zaista te molim da ovog puta ne pobrkaš redosled :)))

Pobrka se meni nekako taj redosled svake godine a kako i ne bi, pomeša se sve i slave i Nova godina, pa Božić, treba to preživeti :)  Verovatno ću u narednim postovima početi da postavljam niskokalorične recepte dok se malo ne dovedem u red. Šta da radim kad ne mogu da odolim ;)

Evo malo i sličica sa Božićne trepeze, to su već sve moji postavljeni recepti koje najviše volim da spremam u vreme praznika.


Česnica 



Potrebno:

1 kg. brašna tip 400 meko
1/2 l mleka
1 kvasac
200 ml. ulja
2 kafene kašičice soli
1 kafena kašičica šećera
250 gr. margarina
2 komada jaja (jedno za premazivanje)

Priprema:

Zamesiti testo i pustiti da duplira zapreminu. Testo potom premesiti i podeliti na 7 delova. Svih 7 jufkica razviti u krugove dimenzija tepsije. Margarin umutiti.  Tepsiju  namazati margarinom. Staviti prvu razvijenu jufku,  premazati margarinom ponavljajući postupak dok se sve ne utroše. Poslednju jufkicu ne premazivati već samo  poklopiti prethodnih 5. Sedmu rastanjenu jufkicu premazati margarinom, preseći uzduzno na dva ili tri dela pa  napraviti pletenicu koja će ići u sredinu pogače.
Oštrim nozem zaseći testo u tepsiji na 16 jednakih delova, Svaki trougao, saviti od centra ka spoljnim stranicama tepsije. U  praznu sredinu staviti pletenicu koju smo napravili od sedme jufkice.
Pogaću namazati umućenim jajetom, i staviti odozgo još po koju malu kockicu margarina. Po želji posuti semenkama lana ili susama. Uključiti rernu na 200C pa kad se ugreje staviti pogaču da se peče oko 1 sat.




izgleda da me neće hteti ove godine onaj deblji novčanik, paricu izvukao otac ;)


pihtije




slana tost torta




Potrebno:

1 pakovanje belog tost hleba

4 kisele pavlake

3 krem sira

150 gr. seckane šunke

5 kiselih krastavčića

3 kašike majoneza

100 gr sira za posipanje

2 krastavčića za posipanje

malo mleka za ovlaživanje tosta


Fil

Izmešati kiselu pavlaku, krem sir i  majonez, pa dodati iseckanu šunku i krastavčiće.

Na tacnu poređati prvo beli tost hleb, nakvasiti  mlekom, pramazati filom, druga kora, ponovo nakvasiti  mlekom, premazati filom, i konačno završiti sa redom belog tosta. Premazati celu tortu ostatkom fila.

Preko torte narendati sir i 2 kisela krastavčića.