21. 4. 2013.

Puter od lebleblija / slanutka


Moja ulaznica za igricu  Ajme koliko nas je . Domaćica za ovaj mesec Tanja sa bloga Kuhinja zaposlene zene nam je zadala namirnicu lebleblije.

S obzirom da sam jedno vreme pisala postove vezane za intoleranciju, koristim priliku da objavim jedan odličan recept sa lebleblijama.


Original post  sa mog bloga Intolerancija na hranu


PUTER OD LEBLEBLIJA

Ovaj namaz me je veoma podsetio na kikriki puter, pa sam ga iz tog razloga i prozvala puter od slanutka. Podjednako kaloračin ali i izuzetno zdrav ukoliko se koristi u razumnoj meri ;)  U kombinaciji sa toplim Raženim galetama idealan doručak koji će nam dati pozitivnu energiju duže vreme.




Potrebno:

Za tahini:
100 gr susama
3 kašike maslinovog ulja

zatim:

150 gr. pećenih lebleblija
2 kašike maslinovog ulja






Priprema:

Susam na laganoj vatri ispeći vodeći računa da ostane svetle boje. Ohladiti.
U teglu ubaciti hladan susam i dodati 3 kašike maslinovg ulja. Izmiksati štampnim mikserom da se dobije čista gusta masa.

Pečene leblebije samleti u prah, dodati maslinovo ulje i umutiti pire. Stalno muteći dodavati tahini da se dobije ujednačena masa. Sipati u teglicu i čuvati u frižideru.

Odličan doručak.