13. 4. 2013.

Ruske šubare


Divni kolačići svima dobro poznati koji zaslužuju da se nadju u mojoj arhivi. Ovaj put sam ih pravila kao mini tortice u silikonskim kalupima od mafina.





Potrebno za 12 komada:

kora:
3 jaja
4 pune supene kašike šećera
3 kašike vode
1/2 kašike kakaa
4 kašike brašna
1 p.p

Fil:

500 ml mleka
4 kašike šećera
5 kašika brašna
125 gr. maslaca/margarina
1 vanilin šećer

glazura:

par kašika eurokrema ili
100 gr. čokolade za kuvanje i 4 kašike ulja



Priprema:

Fil:

Od 500ml. mleka odvojiti toliko da se može razmutiti 4 kašike brašna. Ostatak mleka staviti da provri sa dodatkom šećera. Dodati lepo razmućeno brašno bez grudvica u mleko i ukuvati gust puding. Pustiti da se ohladi pa dodati puter/margarin, vanilin šećer i dobro umutiti.

Uključiti rernu na 180C.

kora:

Odvojiti žumanca od belanaca. Žumanca umutiti sa šećerom, dodati 3 kašike vode, kašiku kakaa, prašak za pecivo, Umutiti belanca u čvrst sneg pa dodati u žumanca. Na kraju lagano dodavati brašno da testo ostane vazdušasto.

Silikonski kalup.pokvasiti, ocediti, ne brisati. U svaki ubaciti po punu kašiku testa i staviti da se peče oko 20 min. ili dok se testo ne odvoji od ivice kalupa.

Ohladjeno testo izvaditi iz kalupa, preseći na pola, staviti dobru kašičicu fila, poklopiti drugim delom testa, nožem premazati sa strana pa uvaljati u kokos. 



Odozgo staviti glazuru od otopljene čokolade i ulja i dekorisati sa još malo kokosa.

(Ja sam umesto čokolade, stavljala eurokrem tek toliko da se može lepo razmazati )

....

II način

ŠUBARICE SA LEŠNICIMA 




Kora:
3 jaja
125 gr sećera
1 dcl ulja
1 dcl vrele vode
kesica praška za pecivo
180 gr brašna
2 kašike kakaa

Krema:
500 ml mleka
2 pudinga od vanille
2 vanilin sećera
100 gr sećera
250 gr maslaca ili margarina

i još:
100 gr mlevenih lešnika

Glazura
100 gr čokolade za kuvanje 4 kašike ulja

Priprema:
Umutiti jaja sa šećerom, dodati ulje, vrelu vodu u brašno dodati prašak za pecivo i kakao. Prosejati i dodati u umućena jaja Sipati u namašćen i brašnom posut pleh od rerne. Peći na 200C 12 min. Pokriti krpom i pustiti da se ohladi. Čašicom vaditi kružiće.

Skuvati puding, ohladiti, pa dodati umućen maslac sa šećerom. Sve dobro umutiti mikserom. Spajati dva kružića sa kremom, nafilovati i sa strane pa uvaljati u mlevene lešnike. U šerpicu staviti izlomljenu čokoladu i ulje pa rastopiti na pari. Pažljivo radporediti glazuru na formirane šubarice.


Ukoliko koru pečete u plehu od rerne nakon vađenja kolutića čašicom ostaje neiskorišćen deo. 
Evo ideje kako da iskoristite koru i napravite jednu manju torticu!

Ostatke kore pustiti da se malo prosuše, izmrviti, dodati tri kašike eurokrema ili nutele i postepeno dodavati mleko od lešnika dok se ne dobije masa pogodna za oblikovanje. Utisnuti u manji kalup. Umutiti 200ml slatke pavlake pa ručno umešati 80gr krupnije mlevenih lešnika. Premazati preko kore i ostaviti 1h u frižider. 
Dekorisati seckanim bananama ili nekim drugim voćem.
Prijatno!