Pre dve godine moja ćera je bila na intoleranciji a ovi čajni keksići u to vreme su bila odlična grickalica za užinu, Pre neki dan sam ih ponovo pravila, odličnog su ukusa i fino hrskavi.
Potrebno:
10 kašika ovsenog brašna
10 kašika raženog brašna
70 gr. zelenih maslina
dve šake krupnije mlevenih oraha
2 kašike sirovog susama
100 ml. ulja
1 prašak za pecivo
voda koja se dodaje malo po malo da bi se dobilo glatko testo
morska so (ja je nisam dodavala jer su masline slane)
Priprema:
Očišćene masline i orahe samleti u seckalici. Pomešati ovseno i ražano brašno, dodati prašak za pecivo. Dodati samlevene masline i orahe, ulje i polako mesiti. Dodavati po malo vode, kašiku po kašiku dok se ne dobije testo pogodno da oblikuje. Formirati loptu od testa, uviti u providnu foliju i ostaviti u frižider na 3 sata.
Uključiti rernu na 180 C.
Izvaditi testo iz frižidera. Pobrašniti ovsenim brašnom radnu površinu, istresti testo i lagano rukama oblikovati i rastanjiti testo (oklagijom nisam uspela jer se testo kidalo). Modlicom vaditi pogačice pa sa najmanjom modlicom vaditi krugove formirajući kolutić. Keks se može napraviti i u obliku pereca. Keksiće peći oko 25 min na 180 C. Prohladiti i ostaviti u odgovarajuću posudu (limenu od keksa).
prijatno!