13. 1. 2015.

Njeno veličanstvo - Gibanica


Nema ko je ne voli, varijacije su bezbrojne, sa sirom, kajmakom, Postavljam je za moju ćeru da je ima u arhivi onako kako je ja pravim. Blaža varijanta, nije mnogo masna, taman koliko treba





Potrebno:

1/2 kg kora za pitu

400 gr feta sira

3 jaja

1/2 dcl ulja

1/2 dcl kisele vode

1 prašak za pecivo

lan

Priprema:

Sir izgnječiti viljuškom, dodati jaja i lagano izmešati.

Pomešati ulje i kiselu vodu, dodati prašak za pecivo.



Okruglu tepsiju podmazati, pa staviti prvu koru, poprskati je mešavinom vode i ulja, preko nje ponovo koru, poprskati, ponovo koru puštajući da višak pada preko tepsije. Zatim uzimati po jednu koru, namazati filom, uviti u rolat. Sirom premazati rolat celom dužinom gde ćemo krenuti sa savijanjem. Uviti u oblik puža. popuniti tepsiju. Višak koji je pao preko tepsije, vratiti nazad i prekriti rolatiće. Premazati ostatkom fila. Preostale kore blago poprskati uljem i vodom, malo nacigovati u obliku harmonike i redjati preko rolatića.Po želji posuti susamom ili lanom. peći 45 min. na 200C.






Odličan izbor za nedeljni doručak uz čašu jogurta