8. 1. 2015.

Slatki zalogaji - Kapkejk /Cupcake


Hristos se rodi! Svim vernicima koji slave želim srećan Božić!

Ovi divni kolačići me prosto fasciniraju. Mini-mini tortice, baš tako. Različiti ukusi, arome, filovi koje najviše volimo a koje možemo koristiti. O dekorisanju neću ni da pričam, toliko sam se nagledala preslatkih kapkejkova. Ovo je bila samo proba  :)





 Potrebno:

Korišćena šolja od  200ml

Testo:

2 komada jaja
3 kašike instant kafe razmućene u šolji vrele vode
1/3 šolje ulja
1 šolja kristal šećera
2 kašike kakaa
1/2kesice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kašičica vanila ekstrakta
3 kašike kisele pavlake (mogu i 3 kašike mleka)
1 1/2 šolja brašna
narendana korica od pola pomorandže

za punjenje:
100 gr. crne čokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

krem:

200 gr. bele čokolade
200 ml slatke pavlake






Priprema:

Uključiti rernu na 180C.

Umutiti belanca sa šećerom pa dodati žumanca. Postepeno sipati razmućenu kafu, ulje, vanila ekstrakt i mleko. U posudi sjediniti brašno, kakao, sodu bikarbonu pa prosejati da bude bez grudvica. Dodavati ručno mešajući špatulom. ubaciti rendanu koricu pomorandže. Silikonsku modlu pokvasiti ali ne brisati, sipati testo do polovine i peći na 180C oko 30 min. Izvaditi iz rerne pustiti da se malo prohlade pa polako izvaditi iz kalupa. 

Crnu čokoladu iseckati na sitnije komade pa preliti vrelom slatkom pavlakom (ne dozvoliti da proključa), Mešati varjačom da se dobije lep i ujednačen čokoladni krem. To isto uraditi i sa belom čokoladom koju ćete ostaviti da se za razliku od crne potpuno ohladi.

Svaki kolačić izdubiti,(najbolje sa spravicom za dubljenje jabuka). Udubljenje popuniti sa filom od crne čokolade, pa zapušiti sa testom koje vam je ostao pri dubljenju kolača). 

Ohladjenu belu čokoladu umutiti mikserom, staviti u špric kesu pa dekorisati svaki kolačič. 







Prijatno!

p-s. 

druga verzija:

Napraviti testo prema gornjim uputstvima, sipati u nakvašene silikonske modle, a odozgo posuti sa seckanim lešnicima (otprilike po dva lešnika na svaki kolačić. Peći 15 min na 200 C. Izvaditi iz rerne, pustiti da se malo prohlade i na tople staviti  po pola kafene kašičice eurokrema ili nutele. Pustiti da se ohladi. Odozgo staviti umučen šlag (100 gr. šlaga umutiti sa 200 ml.vode) i posuti mlevenim lešnicima. Poslužite ih u papirnim korpicama.

Izvrsni su.