Nepravedno zapostavljene i gotovo zaboravljene:
ŠNENOKLE
Desert koji me vezuje za detinjstvo i moju pokojnu mamu koja ga je često pravila. Moja ćera me je skoro pitala šta je to i kako to da ga nisam nikad pravila. Pa evo, nadam se da ću je iznenaditi i da će joj se dopasti :)
1l mleka
4 jaja
6 kašika šećera
2vanilin šećera
2 kašike brašna ( puding od vanile)
Sipati mleko u šerpu (odvojiti 100 ml sa strane) i pustiti da provri.
Za to vreme odvojiti žumanca od belanaca.
Mikserom čvrsto umutiti belanca, dodati u njih prstohvat soli. Dodati postepeno 3 kašike šećera.
Kašikom vaditi umućena belanca i stavljati u mleko koje ne ključa, dakle, srednja temperatura. Kuvati oko 15 sekundi ili kad nabubre, okrenuti. Vaditi rešetkastom kašikom i staviti u činiju.
Mleko skloniti sa vatre. Žumanca umutiti sa preostalim šećerom Dodati onih 100 ml hladnog mleka koji smo izdvojili sa strane i 2 ravne kašike brašna ( ili puding od vanile). Polako sipati u mleko u kojem se kuvao šne.
Kuvati na tihoj vatri dok se krem ne zgusne.
Prleliti odmah preko knedlica i ostaviti da se prohladi.
Prijatno!
#starirecepti
#šnenokle
#kremasto