Uz Reformu za mene najlepša torta :)
Petrovdan je moja devojačka slava i obeležavamo je u krugu porodice. Dugo sam se spremala da pravim ovu božanstvenu tortu ali nikad da dođe na red. A trebalo je. Fantastičan spoj krckavog karamela, čokolade i baršunaste kreme. Prvi put sam je probala na slavi moje sestre i to je bila ljubav na prvi zalogaj : )
Preporuka da obavezno napravite :)
Žerbo torta
Za jednu koru (ispeći 3)
4 belanca
4 kašike šećera
1kašika brašna
100 gr mlevenih oraha
Krema:
12 žumanaca
12 kašika šećera
250 gr maslaca ili margarina
1vanilin šećer
Kesica šlag krema
Karamel:
300 gr šećera
Preliv od čokolade:
150 gr čokolade
100 gr. maslaca ili margarina
Glazura od čokolade:
150 gr čokolade za kuvanje
80 gr margarina
3 kašike mleka
Priprema:
Prvo napraviti fil. Umutiti dobro žumanca sa šećerom i kuvati na pari desetak minuta (kad osetite pod prstima da je fil vruć gotov je). Sklonite sa vatre, prespite fil u drugu činiju da bi se brže ohladio. Dok se hladi pravite kore.
Mikserom umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. Dodati 1 kašiku brašna i 100g mlevenih oraha i polako ručno umešati. Sipati u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Peći 20 min. na 200C (bez ventilatora). Ponoviti postupak još dva puta.
Šećer staviti u šerpicu i otopiti na laganoj vatri. Budite strpljivi :) Otopljeni šećer brzo preliti preko dve kore u tankom sloju.
Rastopiti 150g čokolade sa 100g margarina, malo prohladiti i premazati 2 kore. Pustiti čokoladu da se potpuno stegne pa onda mazati kremu.
Umutiti maslac pa polako dodati u ohladjena žumanca. Ubaciti šlag krem u prahu u fil i nastaviti sa mućenjem još nekoliko minuta. Filovati kore. Onu koru na koju nismo stavili karamel i čokoladu stavite poslednju. Premazati tortu sa svih strana filom i ostaviti u frižider preko noći da se stegne.
Preko dobro ohlađene torte staviti glazuru:
U šerpicu staviti čokoladu, margarin i mleko pa otopiti. Malo prohladiti pa preliti preko torte. Ukrasiti polovinama oraha.
Torta je najlepša kad se pravi dva dana ranije.
Prijatno!
Petrovdan je moja devojačka slava i obeležavamo je u krugu porodice. Dugo sam se spremala da pravim ovu božanstvenu tortu ali nikad da dođe na red. A trebalo je. Fantastičan spoj krckavog karamela, čokolade i baršunaste kreme. Prvi put sam je probala na slavi moje sestre i to je bila ljubav na prvi zalogaj : )
Preporuka da obavezno napravite :)
Žerbo torta
Za jednu koru (ispeći 3)
4 belanca
4 kašike šećera
1kašika brašna
100 gr mlevenih oraha
Krema:
12 žumanaca
12 kašika šećera
250 gr maslaca ili margarina
1vanilin šećer
Kesica šlag krema
Karamel:
300 gr šećera
Preliv od čokolade:
150 gr čokolade
100 gr. maslaca ili margarina
Glazura od čokolade:
150 gr čokolade za kuvanje
80 gr margarina
3 kašike mleka
Priprema:
Prvo napraviti fil. Umutiti dobro žumanca sa šećerom i kuvati na pari desetak minuta (kad osetite pod prstima da je fil vruć gotov je). Sklonite sa vatre, prespite fil u drugu činiju da bi se brže ohladio. Dok se hladi pravite kore.
Mikserom umutiti 4 belanca sa 4 kašike šećera u čvrst sneg. Dodati 1 kašiku brašna i 100g mlevenih oraha i polako ručno umešati. Sipati u pleh u koji ste stavili papir za pečenje. Peći 20 min. na 200C (bez ventilatora). Ponoviti postupak još dva puta.
Šećer staviti u šerpicu i otopiti na laganoj vatri. Budite strpljivi :) Otopljeni šećer brzo preliti preko dve kore u tankom sloju.
Rastopiti 150g čokolade sa 100g margarina, malo prohladiti i premazati 2 kore. Pustiti čokoladu da se potpuno stegne pa onda mazati kremu.
Umutiti maslac pa polako dodati u ohladjena žumanca. Ubaciti šlag krem u prahu u fil i nastaviti sa mućenjem još nekoliko minuta. Filovati kore. Onu koru na koju nismo stavili karamel i čokoladu stavite poslednju. Premazati tortu sa svih strana filom i ostaviti u frižider preko noći da se stegne.
Preko dobro ohlađene torte staviti glazuru:
U šerpicu staviti čokoladu, margarin i mleko pa otopiti. Malo prohladiti pa preliti preko torte. Ukrasiti polovinama oraha.
Torta je najlepša kad se pravi dva dana ranije.
Prijatno!