9. 2. 2024.

Baba Ganuš / Baba ganoush

Namaz od pečenog patlidžana i tahinija. Izuzetno jednostavan za pripremu, božanstvenog ukusa, naročito u kombinaciji sa narom.




Baba ganuš (Baba ganoush) potiče sa Mediterana i tradicionalno se jede kao predjelo tako što se zahvata komadima tankog pita-hleba, ali je izvrstan i kao namaz. Tako ću ga ja danas prezentovati na integralnom hlebu sa semenkama.


Potrebno:


1 veliki ili 2 manja patlidžana (500 gr plavog patlidžana)

oko 60 grama susamove paste, tahinija 

sok 1/2 limuna

4-5 čena belog luka

3-4 kašike kvalitetnog maslinovog ulja ili oničnog

pola kašičice soli


Susam pasta u kućnoj varijanti:

100 gr susama

3-4 kašike maslinovog ili običnog ulja


Susam istostirati, samleti na sitno, dodati ulje i miksati dok se ne pretvori u homogenu glatku masu. Od ove količine dobiju se tri supene kašike tahinija.