Namaz od pečenog patlidžana i tahinija. Izuzetno jednostavan za pripremu, božanstvenog ukusa, naročito u kombinaciji sa narom.
Baba ganuš (Baba ganoush) potiče sa Mediterana i tradicionalno se jede kao predjelo tako što se zahvata komadima tankog pita-hleba, ali je izvrstan i kao namaz. Tako ću ga ja danas prezentovati na integralnom hlebu sa semenkama.
Potrebno:
1 veliki ili 2 manja patlidžana (500 gr plavog patlidžana)
oko 60 grama susamove paste, tahinija
sok 1/2 limuna
4-5 čena belog luka
3-4 kašike kvalitetnog maslinovog ulja ili oničnog
pola kašičice soli
Susam pasta u kućnoj varijanti:
100 gr susama
3-4 kašike maslinovog ili običnog ulja
Susam istostirati, samleti na sitno, dodati ulje i miksati dok se ne pretvori u homogenu glatku masu. Od ove količine dobiju se tri supene kašike tahinija.