8. 6. 2010.

"Lazanja" od tikvica

Moja ulaznica za igricu Ajme koliko nas je koju je osmislila food blogerka  Monsoon.

Domaćica za ovaj mesec Dajana nam je zadala za temu meni obožavanu namirnicu: Tikvice.

Ovo mi je jedan od omiljenih recepata


                         


Sastojci:


5 kom. manjih tikvica (oko 800 gr)
2 jaja
200 gr kačkavalja
2 gl. crnog luka
2 k.k. belog luka u prahu (2-3 češnja belog luka)
brašno, prezle
1/2 k.k. origana
1/2 k.k suvog bosiljka
peršun
250 gr. kečapa ili 1/2 l. tomatela






Priprema:


Tikvice očistiti, iseći na tanke ploške, posoliti pa ostaviti 1/2h da puste vodu.

Za to vreme napravit sos:

Izdinstati 2 glavice luka dok ne postane staklast, dodati beli luk, so, malo bibera, pa dodati kečap ili tomatelo, pustiti da provri. Skloniti sa vatre pa dodati seckani peršun (može se dodati i malo vode do željene gustine).

Izmešati 4-5 kašika brašna sa isto toliko prezli, dodati origano, bosiljak, malo bibera. Umutiti dva jaja, pa svaku tikvicu uvaljati u brašno pa u jaje i pržiti na vrelom ulju. Stavljati ih na papirni ubrus da se ocede od viška masnoće. U vatrostalnu činiju staviti malo sosa od paradajza, zatim poređati jedan red tekvica, preko njih tanke listove kačkavalja, ponovo sos, tikvice, kačkavalj. Ređati dok se sve ne utroši – treba završiti sa kačkavaljem, preko koga se prelije ostatak sosa.

Staviti u rernu da se zapeče na 180C oko 25 min.