20. 5. 2010.

Bela rada

Svima dobro poznata torta, vrlo izdašna, lepa i relativno brzo se pravi




Definitivno sam se "ulenjila" što se tiče kuvanja. Sustigao me umor od renoviranja stana, spremanja, a na poslu ludnica ( u neku ruku drago mi je zbog toga jer i to je bolje od onog da nema posla uopšte). Klopa se sprema na brzaka, kuvano da ali sa što kraćim zadržavanjem u kuhinji.  

Ovo torta je iz moje arhive i pravila sam je ranije. Neki je zovu Bela rada neki Margareta. Nije na odmet objaviti recept jer svaki je različit u količini potrebnih namirnica.

Potrebno :
kora
8 komada jaja
8 kašika šećera
1 kašika brašna
8 kašika mlevenih oraha
malo praška za pecivo

Fil  za rolat:
300 gr. ml. oraha
150 ml. mleka
250 gr. putera
250 gr. šećera u prahu

Fil za tortu:
4 žumanca
6 kašika šećera
6 kašika brašna
700 gr. mleka
125 gr. putera
125 gr. prah šećera





Priprema:

Umutiti 8 belanaca sa 8 kašika šećera. Postepeno (ručno) dodati brašno, pp i  orahe. Sipati u pleh od rerne pa ispeći rolat na 200 C oko 20 min. Odmah urolati.


Fil za rolat
Orahe samleti, mleko staviti da provri pa preliti preko oraha. Umutiti i pustiti da se ohladi..Umititi penasto puter i šećer u prahu  pa sjediniti sa orasima. Namazati rolat, ponovo urolati, staviti u frižider na 1 sat.

Fil za tortu

Od 700ml mleka odvojiti toliko da se lepo može umutiti brašno i žumance. U preostalo mleko staviti šećer pa pustiti da provri. Dodati lagano brašno i žumanca pa skuvati kao svaki puding. Ohladiti.
Penasto umutiti buter i šećer u prahu pa dodati u fil, sve dobro umutiti.

Iz frižidera izvaditi rolat pa iseći na 14 jednakih delova (može i 16). Formirati prvi red u obliku cveta sa 7 parčadi rolata. Odozgo namazati žutim filom, pa ponovo red rolata. Šupljine i stranice torte dobro namazati filom i staviti u frižider da se stegne.

Umutiti 300 gr. šlaga sa 500 ml. mleka i ukrasiti tortu