29. 8. 2010.

Kolač sa makom


U  našoj kući mak se prosto obožava. Verovatno mi je to još ostalo iz detinjstva kada nam je mama pravila famozne rezance sa makom, pa štrudlu..... nismo mogli isčekati da bude pečena :)
Verovatno sam iz svih tih razloga ljubav prema maku prenela i na svoju porodicu, tako da su nam omiljene poslastce upravo sa njim.




Potrebno:

2 komada jaja
1 čaša šećera (od jogurta)
1 čaša ulja
1 čaša mleka
1 čaša griza
1 čaša maka
1 1/2 čaše brašna,
prašak za pecivo
3 iseckane breskve (opciono)

Preliv:
1 čaša vode
1 čaša šećera

2 krem šlaga (vanila, čokolada)
čokoladne mrvice.

U ovu varijantu kolača možete dodati voće (kajsije, breskve). Ja sam dodala seckane breskve.




Priprema :

Umutiti jaja sa šećerom pa dodati mleko, ulje, griz, mak, brašno i prašak za pecivo.  Izliti u namšćen i pobrašnjen kalup-pleh . Ukoliko dodajete voće, iseckati breskve i poređati preko testa. Peči oko 20 min, na 200 C. Proveriti viljuškom da li je testo pečeno. Prohladiti.

U šeršicu staviti šečer i vodu i kad proključa pustiti da vri 2 min. Preliti preko prohlađenog kolača.
Ostaviti da  se ohladi.

Umutiti dva šlag krema od vanile ili čokolade i premazati preko testa. Posuti čokoladnim mrvicama.