Poniknuta after eight čokoladicama malo sam eksperminetisala i ispalo je odlično.
Potrebno :
kora:
5 jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaoa
pola kesice praška za pecivo
Preliv:
200 gr. šećera
250 ml vode
1 vanilin
2 paketića pepermint bonbona
Priprema:
Umutiti 5 belanaca sa 5 kašika šećera dodati 5 žumanaca, 5 kašika brašna 2 kašike kakaa i prašak za pecivo. Ispeći koru.
U šerpicu staviti 200 gr šećera, 250ml vode i paketić pepermint bonbona, Skuvati sirup (samo da provri par minuta i dok se ne rastope sve bonbonice. Procediti kroz cediljku. Vruću koru preliti vrućim, procedjenim pepermint sirupom.Pustiti da se ohladi. Za to vreme napraviti fil.
Fil:
Od litre mleka odvojiti toliko da se lepo moze razmutiti 14 kašika brašna. U ostatak mleka dodati 7 kašika šećera, 1 vanilin. Kad bude blizu tačke ključanja, skloniti sa vatre i pažljivo dodati razmućeno brašno. Skuvati gusto. Ja margarin ubacujem odmah u vruc fil, mutim mikserom. i prelivam odmah preko kore.
Ostaviti da se ohladi pa preliti glazurom od cokolade.
Glazura od cokolade:
200 gr. čokolade za kuvanje
1 kašika putera ili margarina
100ml, mleka
Čokoladu, puter i mleko otopiti na vatri pa preliti preko kolača i staviti u frizider na hladjenje
ili:
200 ml. slatke pavlake
200 gr. čokolade za kuvanje
Slatku pavlaku staviti na vatru ali ne dozvoliti da provri. Preliti preko usitnjene čokolade mešajući dok se potpuno ne istopi. Preliti preko kolača pa staviti u frizider na hladjenje.
Degustirati sutradan, kolač je ipak najlepši kad odstoji jedan dan.