26. 10. 2012.

Baklava od bundeve


Sezona je bundeve, obožavamo je svi u kući, kao čorbicu, kao slatkiš ili samo pečenu.
Evo jednog lepog recepta, naravno za slatkiš :) 






Potrebno:

1/2 kg kora za pitu
5 komada jaja
2 čaše (od kiselog mleka) šećera
1 čaša ulja
1 kisela pavlaka
1 prašak za pecivo
500 gr. rendane sirove bundeve

preliv:

2 čaše šećera / može i manje, ko kako voli
2 čaše vode

Priprema:

Da krenemo prvo od pripreme  preliva jer taman će se ohladiti dok se pita peče.
Vodu i šećer staviti da provri i pustiti 5 min. da vri. Isključiti plotnu ali ne sklanjati šerpu dokle god vri. Ohladiti.
Umutiti 5 žumanaca sa 2 čaše šećera.  Posebno umutiti belanca pa dodati umućenim žumancima. Dodati 1 čašu ulja, 1 čašu kisele pavlake, 1 kesicu praška za pecivo i na kraju lagano umešati sirovu rendanu bundevu..
Uzimati po tri kore, pa sipati deo mase. Ponovljati postupak dok se ne utroše sve kore,  Poslednje tri kore ne premazivati  već samo poprskati mešavnom ulja i vode.
Pitu seći na željene komade pa staviti u rernu na 180C da se peče oko 45 min. ili dok ne dobije lepu boju.

Kad je gotova pustiti je par minuta da "stane". Preliti prelivom (vruće-hladno)




 Toping od čokolade prosto mu dodje kao tačka na i ;).





Divna je, sočna i nadasve ukusna.