Izvanredan kolač sa ukusom bundeve :)
Potrebno:
1kg naribane sveže ili smrznute bundeve
150 gr, griza
200 gr. šećera
200 gr. mlevenog keksa
5 komada krupnijih jaja
10 kašika šećera
3 kašike brašna
1 dcl. ulja
1 dcl mleka
1 kesica praška za pecivo
1 kesica cimeta
2 kesice vanilin šećera
1 dcl mleka koji se dodaje u dinstanu bundevu
malo očišćenih, pečenih, neslanih semenki bundeve za dekoraciju
Priprema:
Opisaću vam način na koji sam ja pravila ovaj kolač jer je pravljen potpuno neplanirano i nije bilo vremena da bundevu ranije izvadim iz zamrzivača.
Smrznutu bundevu staviti u šerpu naliti sa šoljicom vode i na laganoj vatri dinstati dok se bundeva potpuno ne otopi. Dodati 2 kesice vanilin šećera i 1 kesicu cimeta, pustiti da se prohladi pa dodati 100ml mleka.
Uključiti rernu na 180C.
Sjediniti griz, 200 gr. šećera i mleveni keks. Pripremiti pravougani pleh podmazati ga maslacem(margarinom) i staviti u njega polovinu te mase, poravnati dlanom. Preko toga staviti izdinstanu toplu bundevu i posuti preko drugom polovinom mlevenog keksa.
Umutiti 5 žumanaca sa 5 kašika šećera, dodati 1 dcl ulja i 1 dcl mleka, 3 kašike brašna i jednu kesicu praška za pecivo. Preliti masu preko kolača i izbockati viljuškom na 10-tak mesta da tečnost prodre u kolač.
Peći 30 min. da se dobije lepa tamna korica odozgo. Za to vreme umutit 5
belanaca sa 5 kašika šećera, Kad je kolač pečen izvaditi ga iz rerne i
premazati umućenim snegom od belanaca pa vratiti u rernu da se zapeče
još 20 min ali na 150C.
Ptohladiti pa iseći na kocke i stvarno u njima uživati :)