14. 12. 2014.

Kremasti ganache kolač



Jedan lep kolač koji ne iziskuje puno vremena, a efekat je takav da ćete oduševiti svoju porodicu i prijatelje :)



Potrebno:

5 komada jaja
5 kašika šećera
5 kašika brašna
2 kašike kakaa
1prašak za pecivo

za preliv:

300ml gotovog soka od pomorandže

za krem:

400 gr. čokolade za kuvanje
500ml slatke pavlake
kafena kašićica ekstrakta ruma (ne mora)

200 gr. šlaga za dekoraciju



Priprema:

Napraviti ganache. Čokoladu izlomiti na komadiće. Slatku pavlaku sipati  u šerpicu i staviti na vatru da se kuva ali ne dozvoliti da proključa. Pred vrenje, skloniti sa vatre i preliti preko izlomljene čokolade mešajući varjačom da se čokolada lepo istopi i ujednači sa pavlakom. Prohladiti i ostaviti u frižider da se potpuno ohladi. Umutiti mikserom da se dobije lepa penasti čokoladni krem.

Rernu zagrejati na 200C.

Penasto umutiti 5 belanaca postepeno dodavajući šećer. Dodati jedno po jedno žumance. Brašno, kakao i prašak za pecivo prosejati pa dodati u jaja (može i ručno). Peći oko 20minuta.
Vruću koru preliti sokom od pomorandže i ostaviti da se ohladi.
Koru premazati čokoladnim kremom i ukrasiti šlagom. Bilo bi dobro da odstoji, ali mi za to nismo imali vremena, pa smo je isprobali već nakon dva sata hladjena u frizžideru.





Lep kolač za nastupajuće praznike. Prijatno!