24. 12. 2014.

Šam poljupci


Divni i jednostavni kolačiči koji se prosto tope u ustima ;) Ukoliko ste zaposleni i nemate dovoljno vremena da ih pravite u kućnoj režiji možete ih kupiti gotove pa samo filovati (za moj ukus gotove puslice su preslatke i nekako otužne).




Potrebno:

3 belanca
6 kašika šećera (zapravo treba 9 ali je to za mene preslatko)
prstohvat soli
1/2 kafene kašičice sirćeta
1 kašika prezli

Uključiti rernu na 150C.

U posudu za mućenje staviti belanca, dodati sirće i prstohvat soli, Umutiti u čvrst šam pa ručno polako umešati kašiku prezli. Belanca staviti u kesu za dekorisanje sa zvezdastim nastavkom.
Na papiru za pečenje istcrtati krugove željene veličine ( ja sam koristila rakijsku čašicu). pa ga staviti u pleh na koji ste na par mesta stavili po mrvicu šama da bi se papir za njega zalepio i onemogućio njegovo pomeranje prilikom formiranja puslica. 

Formirati puslice iste veličine pa ih staviti da se peku prvih 20 min. na 150C a zatim oko 30 min  na 120C. Isključiti rernu, odškrinuti vrata i ostaviti ih tako još ceo sat. Izvaditi i ohladiti.

Fil:
       
150 ml. slatke pavlake
300 gr. čokolade za kuvanje
50 gr. zrna  kafe




Priprema:

Na teflonu kratko propžiti zrna kafe da puste svoju aromu. Skloniti sa strane. Čokoladu izlomiti na komadiće. Ubaciti zrna kafe u slatku pavlaku i pustiti da dodje do tačke vrenja. Skloniti, procediti i preliti prko izlomljene čokolade, Mešati dok se sva čokolade ne istopi. Pustiti da se ohladi pa je umutiti mikserom u krem. Spajati po dve pusluce. S obzirom da su ovo svečane puslice sa strana sam po filu posula sa malo kokosa. Pa ipak je Nova godina, a snega ni za lek (mada nikad se ne zna ;).





p.s Puslicama možete izravnati deo koji ide na podlogu da bi lepo stajale. 

Htela bih da iskoristim priliku i da svim vernicima čestitam Božič kao i Novu godinu. Nadam se da će nam svima doneti bolje dane, zdravlje i sreću. Živeli!