13. 4. 2015.

Čokoladna sonata - HRISTOS VOSKRESE!


Svim vernicima čestitam Uskrs, HRISTOS VOSKRESE!

Ova torta je zaista posebna, ukusna, kremasta i nadasve čokoladna. 




Potrebno:

9 komada jaja
18 kašika šećera
9 kašika ulja
9 kašika mleka
9 kašika brašna
9 kašika kakaa
2 kesice praška za pecivo

sok od pomorandže za natapanje kora

krem:

1/2 litre slatke pavlake
125 gr. maslaca
400 gr. crne čokolade
200 gr. bele čokolade

za dekoraciju:
200 gr. šlaga u prahu 
1/2 litre čokoladnog mleka





Priprema:

Ja sam ispekla tri kore od date mere, svaku posebno. Sve je naravno mnogo brže ako se  peče u plehu od rerne pa preseče na tri lente.

Uključiti rernu na 180C.

Umutiti žumanca sa šećerom, dodati ulje, mleko, brašno, kakao u prahu (prosejan), prašak za pecivo. Belanca umutiti posebno, dodati prstohvat soli i kad se formira čvrsta pena, ručno polako ubaciti u žumanca. U odgovarajući  kalup staviti papir za pečenje i sipati masu. Peći 20 minuta.

Priprema fila:

Slatku pavalaku zagrejati ali ne dozvoliti da proključa. Čokoladu usitniti i preliti vrelom pavlakom, mešati dok se sva čokolada ne otopi. Dodati maslac isečen na listiće, mešati dok se i on sav ne otopi a krema postane glatka i ujednačena. Prohladiti i staviti u frižider na 2 sata. Ohladjeni fil umutititi mikserom.

Ispečene kore nakvasiti sokom od pomorandže. Filovati kore i odozgo premazati umućenim šlagom. Ukrasiti po želji.

Lepa i jednostavna torta, preporučujem.




Sretan Uskrs i svako dobro!

Prijatno!