Divan, mek, izdašan kolač koji naročito volim da pravim za slavu kao štanglice.
Potrebno:
Kora:
1/2 kg brašna
100 gr. masti
1 kafena kašičica sode bikarbone
1 čaša od kiselog mleka šećera
4 kašike mleka
1 jaje
4 kašike meda
kesica cimeta
Krem:
1/2 litre mleka
5 kašika griza
200 gr šećera
250 gr. margarina ili (pola maslac-pola margarin)
glazura od čokolade
200 gr. čokolade za kuvanje
8 kašika ulja
po želji za dekoraciju rendana bela čokolada
ili:
glazura od karamela
60 gr. šećera
1 kesica želatina
100 ml slatke pavlake
10 gr. putera
30 gr. bele čokolade
40 gr. meda
Priprema:
Umesiti testo od navedenih sastojaka i podeliti na tri dela. Od papira za pečenje iseći formu koja odgovara kalupu za pečenje (djuveč). Na njemu direktno rasklagijajte 1/3 testa, tako uradite i sa preostalim testom. Ubacite u kalup ili na obrnutu stranu kalupa (svejedno je) i pecite oko 15 min na 200C. Ispeći 3 kore.
Krem:
Od pola litre mleka odvojiti toliko da se može lepo razmutiti griz. U ostatak mleka dodati šećer i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i lagano umešati razredjeni griz. Kuvati na laganoj vatri oko 15 min. Ohladiti, dodati margarin i dobro umutitit mikserom.
Premazati kore filom pa preliti glazurom od čokolade.
Glazura od karamela:
želatin potopiti u tek toliko vode da ogrezne. Slatku pavlaku zagrejati ali ne dozvoliti da proključa.
Šećer sipati u šerpicu i na laganoj vatri otopiti dok ne dobije lepu ćilibar boju. Dodati med i vrelu slatku pavlaku i kuvati dok se sav šećer ne istopi. Skloniti sa vatre, dodati puter i čokoladu a potom želatin. Sve dobro izmešati, pustiti da se malo prohladi pa preliti preko pite.
Najlepše su kad odstoje. Prijatno!