30. 3. 2015.

Dedin jednostavni crveni pirinač iz rerne


Ovo je omiljeno jelo mog sina od malena i on mu je zapravo i dao ovaj naziv: crveni pirinač u rerni.   :) Naravno, deda je umeo najbolje da ga spremi.
Moj dragi otac sada ima 81 godinu i zaista lepo kuva. Sticajem tužnih okolnosti ostao je rano udovac, sa svojih 48 godina. Mi smo još uvek bili deca i išli u školu a on je svu obavezu oko kuvanja preuzeo na sebe. Bilo je tu svega i svačega u tim počecima njegovog kuvanja, od presoljenih i prezačinjenih jela pa do predivnih specijaliteta kao što su sarma, lovačke šnicle, kiseli kupus sa kolenicom, pijani šaran sa dimljenom slaninicom i belim lukom, slatke pite od jabuka i bundeve i mnogo toga još. :)

"Pustim" ga ponekad  u kuhinju da mi malo pomogne. Da, traje malo duže, jer sve sprema polako, sa puno ljubavi i željom da se to ukućanima ili gostima svidi. Meni preostaje samo da za njim sav taj haos koji za sobom ostavi malo duže pospremim :)))




Potrebno:

2 šolje za belu kafu pirinča dugog zrna
2 veće glavice crnog ili crvenog luka
3 češnja belog luka
1 kašika aleve paprike
1 kafena kašičica bosiljka
1 kašika vegete
4 kašike kečapa
2 kašike ulja

Priprema:

U šerpu staviti 5šolja vode, dodati kašiku vegete i 2 kašike ulja, pustiti da provri. Pirinač dobro isprati iz više voda i ubaciti u ključalu vodu, Pustiti da se kuva 20 min. na slabijoj temperaturi. Povremeno promešati da ne zagori.
U šerpu sipati ulje da pokrije dno šerpe, ubaciti sitno iseckan crni luk i pustiti da se dinsta, posoliti pobiberiti, dodati alevu papriku, i dolivati po malo vode da se lagano krčka. Dodati bosiljak, beli luk i na samom kraju kada je luk postao staklast 4 kašike kečapa. 

U posudi za pečenje blago povezati pirinač i luk, pa preliti sa toliko vode tek toliko da jedva prekrije piranač.Prekriti alu folijom i staviti u rernu da se zapeče na 200C oko 15 min.

Moju varijantu pogledajte u videu, ja više volim kada se ne zapeče u rerni.


Prijatno!