Jedan lep slatki recept
KAPKEJK SA LEŠNIKOM
Potrebno :
korišćena šolja od don kafe.
2 komada jaja
1 kesica kafe u kesici 3 u 1 razmućena u šolji vode1/3 šolje ulja
1 šolja kristal šečera
2 kašike kakaa
1/2 kesice praška za pecivo
prstohvat soli
1 kafena kašičica vanila ekstrakta
2 kašike kisele pavlake (3 kašike mleka)
1 1/2 šolje brašna
narendana korica 1 pomorandže
100 gr. lešnika
par kašika eurokrema ili nutele
za dekoraciju: čokoladne perlice
može i 100 gr. šlaga umućen sa 180 ml vode pa odozgo posuti sa još malo lešnika
Priprema:
Uključiti rernu na 200C.
Kafu razmutiti u toploj vodi. Pomešati šećer, ulje, kakao, kiselu pavlaku,brašno, prašak za pecivo, razmućenu ohladjenu kafu, narendanu koricu pomorandže, vanilu i dva žumanca. Belanca posebno umutiti u čvrstu penu i polako ubaciti u smesu da ostane vazdušasto.
Silikonske modle pokvasiti, ocediti i ne brisati. Sipati u svaku po dve kašike smese. Odozgo staviti seckane lešnike. Peći 15 minuta.
Na još tople kolačiće staviti po pola kafene kašičice nutele ili eurokrema. Pustiti da se potpuno ohlade. Posuti čokoladnim mrvicama ili staviti umućen šlag pa odozgo posuti sa još malo mlevenih lešnika.
može i ovako:
KAPKEJK SA BANANAMA
Potrebno:
3 banane
2 komada jaja
100 gr. maslaca
200 gr. šećera
250 gr brašna
1/2 kafene kašičice sode bikarbone
malo soli
1 kašika kakaa
par kašika eurokrema ili nutele
Priprema:
Uključiti rernu na 180C.
Umutiti penasto maslac i šećer, pa dodati žumanca i dve izgnječene
banane. Belanca umutiti sa prstohvatom soli pa postepeno dodavati u deo
sa bananama. Brašno. sodu bikarbonu i kakao izmešati, prosejati da bude
bez grudvica pa polako dodati u testo mešjući špatulom. Silikonski kalup
za mafine pokvasiti vodom, ocediti i ne brisati. Sipati po jednu punu
kašiku testa. Preostalu bananu iseći na deblje kriške i uroniti u svaki kolačič da se ne vidi spolja. Peći oko 20 min.
Prohladjene kolačiće namazati u tankom sloju eurokremom i uvaljati u čokoladne mrvice ili npr. kokos kao što sam uradila ja.
Prijatno!