14. 1. 2022.

Kremasta tortica sa kestenom i kafom

 Kremasto, volim te kremasto! ❤️




Nikad baš nešto nisam pridavala pažnju dočeku srpske pravoslavne nove godine. Sve mu to dođe na isto, vreme neumitno prolazi a mi postajemo sve stariji. I svo to ludilo spremanja polako me prolazi i sprema se, eto, tek toliko da se skromno obeleži. 

Ova tortica je ispala fantastično s obzirom da nije pravljena ni po kakvom receptu. Kako se ono kaže, od onoga što se zateklo u kući :) Sočna, kremasta, srećom napravljena za konzumiranje od najviše dva dana. Evo, moji žale što je više nema. Nego da je i na ovaj način ovekovečim za buduće naraštaje. 


Fina lagana stvar sa kestenom i kafom


1/2l mleka

5 kašika šećera

4 pune kašike brašna

2 jaja

2 kesice šlag krema

250 gr kestena

300 ml skuvane kafe

2oo gr piškota


Skuvati kafu i pustiti da se ohladi.

Od pola litra mleka odvojiti tek toliko da se može lepo razmutiti brašno. Dodati 2 žumanca. U preostalo mleko dodati šećer i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i postepeno umešati razmućeno brašno. Vratiti na vatru neprestano mešajući varjačom dok ne počne da se zgušnjava. Isključiti plotnu i mešati dobro dok se ne dobije ujednačen krem. Umutiti ručno dva belanca tek toliko da zapeni i sipati u vruć fil. Dobro ujednačiti pa prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi. 

Umutiti šlag krem prema uputstvu, pa od dobijene količine odvojite 4 kašike sa strane.

Kesten pire izrendati i staviti u gotov ohlađen krem kao i one 4 kašike umućenog šlag krema. Sve dobro umutiti mikserom.

Piškote ovlaš provući kroz kafu i napraviti prvi red kore. Preko fil, ponovo red piškota, fil, piškote. Premazati šlagom i ostaviti u frižider na par sati, najbolje preko noći. 

Uživati u kremastoj poslastici!


Moja tortica je bila veličine 15x10cm. 



Prijatno!