Kremasto, volim te kremasto! ❤️
Ova tortica je ispala fantastično s obzirom da nije pravljena ni po kakvom receptu. Kako se ono kaže, od onoga što se zateklo u kući :) Sočna, kremasta, srećom napravljena za konzumiranje od najviše dva dana. Evo, moji žale što je više nema. Nego da je i na ovaj način ovekovečim za buduće naraštaje.
Fina lagana stvar sa kestenom i kafom
1/2l mleka
5 kašika šećera
4 pune kašike brašna
2 jaja
2 kesice šlag krema
250 gr kestena
300 ml skuvane kafe
2oo gr piškota
Skuvati kafu i pustiti da se ohladi.
Od pola litra mleka odvojiti tek toliko da se može lepo razmutiti brašno. Dodati 2 žumanca. U preostalo mleko dodati šećer i pustiti da provri. Skloniti sa vatre i postepeno umešati razmućeno brašno. Vratiti na vatru neprestano mešajući varjačom dok ne počne da se zgušnjava. Isključiti plotnu i mešati dobro dok se ne dobije ujednačen krem. Umutiti ručno dva belanca tek toliko da zapeni i sipati u vruć fil. Dobro ujednačiti pa prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Umutiti šlag krem prema uputstvu, pa od dobijene količine odvojite 4 kašike sa strane.
Kesten pire izrendati i staviti u gotov ohlađen krem kao i one 4 kašike umućenog šlag krema. Sve dobro umutiti mikserom.
Piškote ovlaš provući kroz kafu i napraviti prvi red kore. Preko fil, ponovo red piškota, fil, piškote. Premazati šlagom i ostaviti u frižider na par sati, najbolje preko noći.
Uživati u kremastoj poslastici!
Moja tortica je bila veličine 15x10cm.
Prijatno!