Šteta... brzo se razgrabi pa nema repete za sutra :)
Svi dobri recepti nastanu slučajno - kažu. Istina. Čini mi se da mi testo za ovu pitu nikad nije bilo bolje a samo iz razloga što nisam imala jednu namirnicu, pa je bilo ono - parola snađi se. Elem, korica je bila srednje debljine i fino mekana tako da je fil od višanja došao više do izražaja. Perfektno! Idemo na recept :)
TART SA VIŠNJAMA
Prvo napraviti puding
Potrebno:
300 gr smrznutih višanja
300 ml vode
4 kašike gustina
5 kašika šećera
Smrznute višnje ubaciti u šerpu pa dodati 100 ml vode i šećer. Pustiti da provri. Za to vreme razmutiti gustin u 200 ml vode pa ubaciti u proključalu vodu sa višnjama. Kuvati minut dva na srednjoj temperaturi dok se lepo ne zgusne (kao puding). Prohladiti.
Korica:
12 dobrih kašika brašna
2 kašike kisele pavlake
4 kašike ulja
4 kašike jogurta ili mleka
3 kašike šećera
1/2 praška za pecivo
Umesiti testo, odvojiti 1/3 za trakice.
Uključiti rernu na 200C bez ventilatora.
Podmazati kalup, rastanjiti testo, obložiti sve delove tarta u tanjem sloju (kao npr. za picu) izbockati viljuškom sa svih strana. Sipati prohlađen puding od višanja.
Preostalu 1/3 testa razvući, iseći trakice pa poređati preko krema u vidu rešetke.
Peći 30 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi. Posuti šećerom u prahu ko voli.
Prijatno!