10. 2. 2022.

Tart sa višnjama

 



Šteta... brzo se razgrabi pa nema repete za sutra :)




Svi dobri recepti nastanu slučajno - kažu. Istina. Čini mi se da mi testo za ovu pitu nikad nije bilo bolje a samo iz razloga što nisam imala jednu namirnicu, pa je bilo ono - parola snađi se. Elem, korica je bila srednje debljine i fino mekana tako da je fil od višanja došao više do izražaja. Perfektno! Idemo na recept :)


TART SA VIŠNJAMA


Prvo napraviti puding 


Potrebno:


300 gr smrznutih višanja

300 ml vode

4 kašike gustina

5 kašika šećera


Smrznute višnje ubaciti u šerpu pa dodati 100 ml vode i šećer. Pustiti da provri. Za to vreme razmutiti gustin u 200 ml vode pa ubaciti u proključalu vodu sa višnjama. Kuvati minut dva na srednjoj temperaturi dok se lepo ne zgusne (kao puding). Prohladiti.


Korica:


12 dobrih kašika brašna

2 kašike kisele pavlake

4 kašike ulja

4 kašike jogurta ili mleka

3 kašike šećera

1/2 praška za pecivo

Umesiti testo, odvojiti 1/3 za trakice.


Uključiti rernu na 200C bez ventilatora.


Podmazati kalup, rastanjiti testo, obložiti sve delove tarta u tanjem sloju (kao npr. za picu) izbockati viljuškom sa svih strana. Sipati prohlađen puding od višanja. 

Preostalu 1/3 testa razvući, iseći trakice pa poređati preko krema u vidu rešetke.

Peći 30 minuta. Izvaditi iz rerne i ostaviti da se malo prohladi. Posuti šećerom u prahu ko voli.


Prijatno!