2. 1. 2022.

Srećna Nova godina! 🎉🍀🥂 Tiramisu

 

Dragi moji/e, želim vam svima srećnu novu 2022 godinu! Neko je to lepo rekao: Da smo zdravi i da nam niko ne fali! Da sve ono ružno što nas je zadesilo u ove dve prethodne godine ostane samo ružan san. Nadam se da ćemo se češće družiti ove godine. 

U ovu Novu godinu sam na žalost ušla bolesna tako da se nije ni  spremalo uobičajeno već samo neophodno. Tiramisu je bio odlično rešenje jer ne zahteva preveliko angažovanje a u kući imate fenomenalan italijanski klasik. Pravila sam ga ovaj put bez jaja i mogu vam reći da se ništa specijalno ne razlikuje od originala. Dakle, idemo na recept!





TIRAMISU


Potrebno:


400 gr piškota

250 gr maskarpone sira

1kisela pavlaka+ 5 kašika šećera

1/2 l slatke pavlake 

200 ml slatke pavlake za dekorisanje (ne mora)

1/2 l ohlađene crne kafe za namakanje

Kakao za posipanje

Ekstrakt ruma 


Priprema:


Kiselu pavlaku staviti u sud, dodati šećer, izmešati ručno. Dodati maskarpone pa blago umutiti mikserom. Umutiti slatku pavlaku, ne prečvrsto, pa izmešati sa maskarponeom, dodati 4 kašike rashlađenje kafe i nekoliko kapi ekstrakta ruma (po želji). 

Obložiti unutrašnjost kalupa  providnom folijom. Redjati piškote ovlaš umočene u kafu. Staviti 1/2 fila, lepo poravnati i posuti kakaom u tankom sloju koristeći cediljku za čaj. Poređati drugi red piškota, drugi deo fila, piškote. Pokriti folijom i staviti prvo 2 sata u frižider a potom 1h u zamrzivač. 

Preokrenuti na tacnu. Premazati sa svih strana umućenim slatkom pavlakom pa posuti obilato kakaom.


*Ne morate dodatno stavljati umućenu slatku pavlaku za dekorisanje. Dovoljno je da od fila odvojite par kašika za premazivanje torte sa svih strana. Do služenja ostaviti u frižideru. I šta reći za kraj nego istinski uživati u ovoj prelepoj i jednostavnoj poslastici!


Do novog susreta i novog recepta..