5. 6. 2022.

Najlepša pita na svetu: Sočna pita sa višnjama


Sezona je višanja, evo jednog fenomenalnog

recepta, naravno za slatkiš :)




Potrebno:
Mera čaša od kiselog mleka

1/2 kg kora za pitu
500 očišćenih višanja
5 komada jaja
2 čaše šećera
1čaša ulja
1prašak za pecivo
1kiselo mleko


Sirup:


2 čaše šećera
2 čaše vode


Za posipanje:

50 gr mlevenih oraha (ne mora)


Priprema:

Da krenemo prvo od pripreme  preliva jer taman će se ohladiti dok se pita peče.
Vodu i šećer staviti da provri i pustiti 5 min. da vri. Isključiti plotnu ali ne sklanjati šerpu dokle god vri. Ohladiti.
Umutiti 5 žumanaca sa 2 čaše šećera.  Dodati ulje i kiselo mleko, prašak za pecivo. Posebno umutiti belanca pa dodati umućena žumanca.  Na kraju ubaciti višnje i lagano sve izmešati.
Uzimati po tri kore, pa sipati deo mase. Ponovljati postupak dok se ne utroše sve kore,  Poslednje tri kore ne premazivati  već samo poprskati mešavnom ulja i vode.
Pitu seći na željene komade pa staviti u rernu na 180C da se peče oko 45 min. ili dok ne dobije lepu boju.

Kad je gotova pustiti je par minuta da "stane". Preliti prelivom (vruće-hladno)

Ukoliko vam se dopada ovaj video molim vas zapratite ovaj kanal. Besplatno je a meni mnogo znači ♥️