24. 5. 2011.

Junetina u aromatičnom sosu od piva i marokanski krompir

Moja ulaznica za igricu Ajme koliko nas je  koju je osmislila food blogerka Snežana. Domaćica za ovaj mesec Ana sa bloga  Kašičica šečera i prstohvat soli nam je zadala temu PIVO. Nisam baš neki ljubitelj piva, dodje mi jednom godišnje da  popijem čašu i to uradim zaista u slast. Volim sa njim prelivati pečenje jer mu ono  da fantastičnu koricu.
Ovog puta sam pravila gulaš koji je zaista izvanredan uz dodatak pečenog krompira na marokanski način.
(o mom interesovanju za arapsku kuhinju ću nekom drugom prilikom).





Potrebno:

600 gr, junečeg buta isečen na kockice
brašna po potrebi

preliv:
2 dcl piva
4 dcl supe od kocke
1 dcl ulja
2 dcl soka od paradajza
1 dcl mleka
1 kašičica vegete
1 kašičica šečera
1 kašičica senfa
3 češnja belog luka
1/2 veze seckanog peršuna
bosiljak za dekoraciju



Priprema:

Komadiće junetine, posoliti, pobiberiti i uvaljati u brašno. Poređati u odgovarajući sud, posuti seckanim belim lukom i peršunom. Napraviti preliv od piva,supe, ulja, soka od paradajza, vegete, šećera i senfa. Preliti preko mesa i staviti u rernu. Kuvati oko sat i trideset minuta na 170 C. Možete kuvati i na šporetu na laganoj vatri dok meso ne omekša. Ukoliko je sos redak dodajte mu još malo brašna dok ne dobijete željenu gustinu

Krompir na marokanski način





Potrebno:

900 gr. krompira

za marinadu :
4 češnja belog luka
kašičica kima (mleveni po mogućstvu)
1/2 kafene kašičice soli
1/2 kafene kašičice bibera (tucanog ne mlevenog)
2 kafene kačice limunovog soka
4 kašike maslinovog ulja

Priprema:
Izgnječiti u avanu ili sitno iseckati beli luk, dodati sve ostale sastojke i ostaviti 1 sat u frižider. Za to vreme oguliti krompir iseči na polovine ili četvrtine i kuvati 5 min. Vodu ocediti a krompir prelliti marinadom, Dobro promešati da krompir upije sa svih strana marinadu. Krompir lepo rasporediti po plehu i peći 30 min .





izvor za krompir na marokanski način Arapski kuvar .