24. 9. 2011.

Kikiriki torta


Mom sinu Marku za 17-ti rodjendan :)



Ko još nije čuo za snikers tortu? Ovo naravno nije snikersu ni prineti, ali mu dodje kao dobra zamena.

Potrebno za jednu koru:

6 belanaca
9 kašika šećera
2 pune kašike brašna
1/2 kašike prosejanog kakaa
1/2 praška za pecivo
1 kašika ulja
200 gr. iseckanog pečenog neslanog kikirikija

Fil:

12 žumanaca
250 gr. šećera u prahu
250 gr. putera/margarina

100ml vode
200 gr. kristal šećera
200 gr. čokolade za kuvanje
200 gr. mlevenog pečenog neslanog kikirikija

I još
600ml slatke pavlake




Priprema:

Umutiti belanca sa šećerom u čvrst sneg pa lagano umešati brašno, kakao, prašak za pecivo i kašiku ulja.
Rernu zagrejati na 200 C. U pomašćen pleh staviti papir za pečenje. Seckani kikiriki (200gr) posuti ravnomerno  po papiru i odozgo sipati umućena belanca. Ispeći koru. Postupak ponoviti i ispeći još jednu koru.
Ušpinovati šećer i vodu (od trenutka vrenja kuvati 5 min) pa dodati čokoladu, pustiti da se malo prohladi
Umutiti margarin sa šećerom u prahu pa dodati žumanca. U fil sipati vruć ušpinovan šećer i mutiti dok se fil ne prohladi. Dodati mleveni kikiriki.

Umutiti slatku pavlaku u šlag

Pečene kore okrenuti da kikiriki dodje sa gornje strane. Redjati: kora-polovina fila-slatka pavlaka-kora, fil- slatka pavlaka. Slatkom pavlakom premazati sa svih strana tortu, i ukrasiti po želji.




.