Dragim kulinarkama čestitam 8 Mart uz ovaj zaista divan kolač sa makom. Pre par godina kada sam ga probala shvatila sam da je nezamenjiv i neuporediv sa bilo kojom drugom poslasticom od maka. Štrudlu sa makom sam počela sve redje da mesim. Ovaj kolač se brzo pravi i vrlo je izdašan, možete ga seći i na štanglice. Ja ga lično zovem : smuti pa prospi sa makom. Živeli !
Potrebno:
mera je čaša od kiselog mleka
2 komada jaja
2 čaše šećera
2 čaše mleka
1 i 1/2 čaše ulja
2 čaše brašna + 1 prašak za pecivo
250 gr. mlevenog maka
glazura:
200 gr. čokolade za kuvanje
100ml mleka
komadić putera ili margarina (veličine oraha)
Priprema:
Uključiti rernu na 220C.
Umutiti žicom 2 belanca postepeno dodavajući šečer i naposletku žumanca. Redom dodavati mleko, ulje, brašno sa praškom za pecivo i na kraju mak. Sipati u podmazan i brašnom posut kalup i peći oko 10 min na 220C a potom smanjite na 200 i pecite još oko 20min
/isprobajte da li je testo pečeno uz pomoć čačkalice ili viljuške). Pustiti testo da se prohladi pa preliti glazurom od čokolade.
Glazura od čokolade:
U šerpicu staviti sve sastojke za glazuru i na laganoj vatri otopiti. Preliti preko prohladjenog kolača. Može se isprobati odmah ;))
Prijatno!