Čist klasik naše kuhinje: ćufte u paradajz sosu sa pire krompirom. Postoji li neko ko ih baš i ne voli? Naravno da postoji, ja sam tipičan primer a da zapravo ne znam pravi razlog zašto ga zaista izuzetno retko spremam. Ipak je ovo jelo koje zaslužuje posebno mesto u mojoj arhivi jer ga je često spremala moja divna pokojna majka. Na žalost, napustila nas je prerano tako da sam ovaj specijalitet pravila na svoj način.
Potrebno:
za ćufte:
300 gr. mlevenog junećeg mesa
3 komada jaja
3 kašike ulja
4 kašike brašna
1/2 kesice praška za pecivo
1 glavica sitno seckanog crnog luka
2 češnja belog luka
1 kašika vegete, biber, sitno seckani peršun
1 dcl. vode
sos:
1/2 litre soka od paradajza / tomatelo
2 kašike brašna
malo ulja
2 češnja belog luka
1 kafena kašičica bosiljka
1/2 kafene kašičice šećera
so, biber
za pire:
5 većih krompira
mleko
malac (margarin)
malo vodice u kojoj se kuvao krompir
so, muskatni orasščić (ko voli)
Priprema:
U posudu staviti mleveno meso, dodati jaja, ulje, brašno, prašak za pecivo, seckani crni i beli luk, vegetu, biber, prekriti folijom pa ostaviti u frižider na 2 sata. Smesi dodati sitno seckani peršun i pržiti na vrelom ulju. Ocediti na ubrusu od viška masnoće.
U isto ulje u kome su se pržilie ćufte dodati dve kašike brašna i sitno seckani beli luk, propžiti kratko mešajući varjačom pa dodati sok od paradajza. Dodati vode do željene gustine sosa i pustiti da kuva na laganoj vatri oko 10 minuta. Na samom kraju dodati šećer i bosiljak. Ćufte ubaciti u sos i pustit da kratko prokrčkaju na laganoj vatri, povremeno protresajući šerpu. Skloniti sa vatre.
Pire:
Krompir oljuštiti, iseći na kockice, dodati kašičicu soli i kuvati oko 20 min. Procediti, malo te vodice ostaviti sa strane. Krompiru dodati dobru kašiku maslaca ili margarina, mutiti mikserom kratko, pa pomalo dodavati naizmenično mleko i vodu od kuvanja krompira dok ne dobijete gustinu pirea.
Pa, ko voli, prijatno :) !