12. 2. 2016.

Na 4 noge - Cecina bugarska gibanica


Kuma Ceca... prijateljstvo iz osnovne škole... koliko je to godina ne smem ni da mislim.Prošle puno lepog i teškog. Bile razdvojene pa ponovo skupa. Osoba puna duha i pozitivne energije, jedna od retkih koja me još može nasmejati do suza.Ona je danas moj gost na blogu sa ovim jedinstvenim receptom:


GIBANICA NA 4 NOGE



Da, da, neobična slika ali idemo redom...:)

"Na nagovor moje kume, neobična gibanica iz Bugarske, ili na 4 noge kako sam je krstila. 

Potrebno: 

500 gr, kora
700g kiselog mleka, 
4 jajeta, 
100g ulja, 
200g sira, 
100g brašna, 
jedan prašak za pecivo,
so po ukusu. 

Iscepkati kore  i umešati u pomešane ostale sastojke. Uliti u nepodmazanu posudu, najbolje u vatrostalnu. Posuti po želji semenkama. Teflonske posude ne koristiti. 




 
Peći na 200C,40 min. Ako imate opciju sa ventilatorom, još bolje. Kad se ispeče izvrnuti je sa sve tepsijom na 4 šolje i hladiti 10 minuta. 




nakon 10 min.


Posle toga vratiti u prirodan položaj. Opseči je po ivicama, seći na kocke, vaditi širim nožem ili kašikom za torte. Može se praviti i sa tankim heljdinim korama. 



 


Ova gibanica je vazdušasta, nije gnjecava, jer se na ovaj način hladi.


 



Prijatno!"