19. 2. 2022.

Baba Živkina svetska štrudla sa makom


BABA ŽIVKINA ŠTRUDLA SA MAKOM


Poznata štrudla moje stare strine, Kuda sve nije putovala, od Austrije do Kanade :)

Naravno, morala sam to ovekovečiti na snimku, ovaj datira od pre četiri godine, kada, na žalost nisam imala dobar mobilni telefon, pa snimak nije najbolji. Važan je recept, rekla bih :)




Potrebno:

Za testo:

1 kg brašna tip 400 meko
2 žumanca i 1 celo jaje
kašika soli
1 paketić kvasca razmućen u 1/2 šolje vode sa 2 kašike šećera i kašika brašna.
narendana korica 1 limuna
1 šoljica (donkafe) ulja
1 šolja mleka i 2 šolje (donkafe) vode

Za fil:

600 gr. mlevenog maka
400 gr. šećera
500ml mleka
2-3 kašike ulja
1 belance

i još

džem od kajsija ili šljiva




 





 
Umesiti testo od navedenih sastojaka, pokriti krpom i ostaviti da odstoji 30 minuta. Za to vreme staviti mleko i šečer da provri, dodati 2-3 kašike ulja pa preliti mak. Pustiti da se ohladi. Ulupati jedno belance pa sipati u mak.

Nadošlo testo premesiti i podeliti na 4 jufke.


Uzeti čist stoljnjak, staviti na radnu površinu, malo pobrašniti pa staviti prvu jufku. Oklagijom rastanjiti na debljinu oko 3mm (vidite snimak). Malo pouljiti odozgo. Premazati slojem džema (3 kašike). Odozgo staviti obilato mak. posuti sa otprilike 2 kašike šećera. Uviti u rolnu i redjati u pleh na koji ste stavili papir za pečenje.




Štrudla sa jabukama (1 jufka)

2 veće jabuke izrendati, ocediti.
100 gr. mlevenih oraha
3 kašike šećera


Rastanjiti testo, Malo pouljiti, premazati džemom, pa odozgo poredjati izrendane i ocedjene jabuke. Odozgo posuti mlevenim orasima. Uviti u rolnu.

Izmedju poredjanih rolata premazati sa malo ulja. Umutiti 1 žumance sa 2 kašike ulja pa premazati celu štrudlu. Peči oko 45 min. na 200 C ili dok lepo ne porumeni..

Mi smo uživali, divna, sočna :)

Snimak načinjen 11 februara 2018.


BONUS RECEPT

Evo jednog finog i brzog recepta za sve ljubitelje štrudle sa makom. Prhko testo bez kvasca prosto se topi u ustima :)






Potrebno:

testo:

400 gr. brašna tip 400 meko
200 gr. maslaca ili margarina
5 kašika šečera
1 jaje i 1 žumance
180 gr (1 čaša) kisele pavlake
1 prašak za pecivo
naribana korica jednog limuna

Fil:
250 gr, mlevenog maka
150 gr. šećera + 2 kesice vanilin šećera
belance
200 ml mleka



Priprema;

Umesiti testo od datih sastojaka, podeliti u tri jufkice, pokriti prijanjajućom folijom i ostaviti u frižider na jedan sat. Za to vreme staviti mleko da provri. Pomešati mak, šećer, vanilin šećer pa preliti uzavrelim mlekom. Vratiti na vatru i kuvati još jedan minut. Skloniti i pustiti da se prohladi. Umutiti belance viljuškom i sipati u fil.

Izvaditi testo iz frižidera, dobro pobrašniti podlogu pa rastanjiti tanko svaku jufkicu. Ja sam testo tanjila na papiru za pečenje (posut brašnom) i pomoću njega rolala štrudlicu koju sam stavila u odgovarajući pleh. 

Rernu uključiti na 180 C. Urolane štrudlice premazati umućenim jajetom i dok se rerna greje ostaviti na kratko ponovo u frižider. Peći oko 45 min ili dok se uhvati lepa korica. Kad se prohladi seći tanke kriške i posuti šećerom u prahu.




Prijatno!