Do pre desetak godina nisam ni znala za falafele, a onda smo ćera i ja otputovale za Pariz. Prelepa latinska četvrt i mestašce gde sam ih prvi put probala na insistiranje moje ćerke. I, šta reći dalje, evo ih i dan danas na našem stolu :)
POTREBNO:
400 gr lebleblija
1 glavica luka
1 češanj belog luka
sok pola limuna
prstohvat kima
1 kašika brašna
1/2 praška za pecivo
1 kašičica aleve paprike
1 kašičica soli (po ukusu)
Sos:
6 kašika jogurta
2 kašike tahinija
sok pola limuna
1 čen belog luka
so
Tortilje:
7 kašika pšeničnog brašna
3 kašike kukuruznog brašna
9 kašika mlake vode
2 kašike maslaca ili margarina za mazanje
1/2 kafene kašičice soli
1/2 kafene kašičice šećera
prstohvat origana
prstohvat bosiljka
Priprema:
Veče uoči spremanja leblebiju operite i potopite je u vodi (kao za pasulj). Sutradan prospite vodu, isperite i stabite u blender sa svim ostalim sastojcima. Možete ih samleti i na mašini za meso. Formirati manje ili veće kuglice i po receptu one se prže u dubokom ulju. Ja sam ih pekla u rerni..
Podmažite pleh ili stavite papir za pečenje pa složite ćuftice. Premazati sa malo ulja i staviti u prethodno zagrejanu rernu na 220C i peći 20-25 min.
-
Zamesiti testo od navedenih sastojaka i ostaviti 30 minuta da odmore. Rastanjiti na veličinu 15cm pa peći u podmazanom tiganju po 15-ak sekundi sa svake strane (dva okretanja sa svake strane). Kad su gotove premazati ih maslacem ili odmah uviti u krpu da se ne suše.
Servirati falafele u tortilji, sa sosom i zelenom salatom po izboru.
Uživati, prijatno!