21. 12. 2009.

Krempita od keksa

Divna




Potrebno:

400 gr. petite beurre keksa

Krem:

1litar mleka
4 zumanca
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašike griza
3 kašike brašna

Šam:

4 belanca
8 kašika šećera
prstohvat soli

Original recept za ovu krempitu ide bez karamela preko.

Za karamel dekoraciju:

200 gr. šećera
1 limun




Priprema:
Od litre mleka odvojiti toliko da se moze razmutiti griz, brašno i zumanca u lepu glatku masu kao za puding. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri, skloniti sa vatre pa mu polako dodati razmućen griz. Smanjiti vatru i kuvati 10 min.

Petit beure keks umakati u mleko i redjati u manji kalup. Preliti sa 2/3 vrućeg fila  pa ponovo poredjati red natopljenog keksa. Zavrsiti sa filom. Pustiti da se ohladi.

Šam:

Umutiti 4 belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući šečer. Premazati preko ohladjenog kolača. Ukoliko se plasite zivih jaja, umutite 4 belanca sa 4 kašike šećera a ostatak prelite sa tek toliko vode da šećer ogrezne i stavite da ključa 5 min na 2. Vruć šećer postepeno dodavati u umućena belanca sve vreme muteći mikserom dok se belanca ne prohlade..Premazati preko krempite i ponovo staviti na hladjenje.Iseći na kocke

Karamel je zapravo dekoracija i pravite jega pre nego što ćete upotrebiti kolač.

U šerpici otopiti šećer sa 1 kašikom limunovog soka sve dok šečer ne dobije lepu ćilibar boju, pa uz pomoć kašičice praviti šare po isečenim komadima krempite.

S obzirom da sam još uvek nestručna u ovim akrobacijama sa šećerom nadam se da će neko to uraditi malo lepše ;)