Potrebno:
400 gr. petite beurre keksa
Krem:
1litar mleka
4 zumanca
8 kašika šećera
1 vanilin šećer
3 kašike griza
3 kašike brašna
Šam:
4 belanca
8 kašika šećera
prstohvat soli
Original recept za ovu krempitu ide bez karamela preko.
Za karamel dekoraciju:
200 gr. šećera
1 limun
Priprema:
Od litre mleka odvojiti toliko da se moze razmutiti griz, brašno i zumanca u lepu glatku masu kao za puding. Ostatak mleka staviti sa šećerom da provri, skloniti sa vatre pa mu polako dodati razmućen griz. Smanjiti vatru i kuvati 10 min.
Petit beure keks umakati u mleko i redjati u manji kalup. Preliti sa 2/3 vrućeg fila pa ponovo poredjati red natopljenog keksa. Zavrsiti sa filom. Pustiti da se ohladi.
Šam:
Umutiti 4 belanca sa prstohvatom soli postepeno dodavajući šečer. Premazati preko ohladjenog kolača. Ukoliko se plasite zivih jaja, umutite 4 belanca sa 4 kašike šećera a ostatak prelite sa tek toliko vode da šećer ogrezne i stavite da ključa 5 min na 2. Vruć šećer postepeno dodavati u umućena belanca sve vreme muteći mikserom dok se belanca ne prohlade..Premazati preko krempite i ponovo staviti na hladjenje.Iseći na kocke
Karamel je zapravo dekoracija i pravite jega pre nego što ćete upotrebiti kolač.
U šerpici otopiti šećer sa 1 kašikom limunovog soka sve dok šečer ne dobije lepu ćilibar boju, pa uz pomoć kašičice praviti šare po isečenim komadima krempite.
S obzirom da sam još uvek nestručna u ovim akrobacijama sa šećerom nadam se da će neko to uraditi malo lepše ;)