6. 12. 2009.

Pita sa makom




Mak, obožavam ga još od detinjstva. Moja strina koja stanuje u istom dvorištu volela je često da pravi štrudlu, i svaki put nacrtala bih se kod nje dok je pravi i pomno upijala svaki njen pokret  diveći se njenom umeću da od tako reči ničega napravi čudo. Ili se to meni tada tako činilo.

Ovo je neka čudna pita ali ko god da ju je izmislio hvala mu, divna je i  sočna  kao baklava

Potrebno:

1/2 kg kora za pitu
5 komada jaja
2 čaše (od kiselog mleka) šećera
1 čaša ulja
1 kisela pavlaka
1 prašak za pecivo
300 gr. mlevenog maka

preliv:

2 čaše šećera
2 čaše vode

Priprema:
Da krenemo prvo od pripreme  preliva jer taman će se ohladiti dok se pita peče.
Vodu i šećer staviti da provri i pustiti 5 min. da vri. Isključiti plotnu ali ne sklanjati šerpu dokle god vri. Ohladiti
Umutiti 5 žumanaca sa 2 čaše šećera.  Posebno umutiti belanca pa dodati umućenim žumancima. Dodati 1 čašu ulja, 1 čašu kisele pavlake, 1 kesicu praška za pecivo i na kraju mak.
Uzimati po tri kore, svaku poprskati mešavinom vode i ulja pa staviti mak. Ne pritiskajući blago urolati i odložiti u blago pouljen pleh. Iskoristiti sve kore, pouljiti odozgo,  pa staviti u rernu na 200C da se peče dok ne dobije lepu boju.
Kad je gotova pustiti je par minuta da "stane", pa iseći na odgovarajuće komade. Preliti prelivom (vruće-hladno).