30. 3. 2010.

Brioš sa čokoladom


Božanstveno testo, odlična poslastica




Sastojci

pola mere ili dve vekne (štrudle)

180 ml mlake vode
1/2 svežeg kvasca
1 k.k soli
4 komada jaja
4 kašike meda
200 gr. margarina/maslaca
oko 600 gr. brašna

fil od čokolade

100 gr. čokolade za kuvanje
2 kašike margarina
2 kašike kakaa
1 kašika ruma
2 kašike meda + 1 kašika vode

Premaz:
1 belance +1 kašika vode
kristal šećer

Priprema

Razmutiti  kvasac u mlakoj vodi i pustiti  da nakisne. Umesiti testo od brašna, jaja, soli, nadošlog kvasca, meda i rastopljenog  margarina. Testo će biti gnjecavije, ali neka vas to ne brine jer će posle lupanja testa o sto ( otprilike oko 100 udaraca) brašno "pokupiti" sav margarin /maslac. Staviti u frižider na najmanje 8 sati ili pustiti da prenoći.

FIL: otopiti čokoladu na pari, dodati puter, kakao, rum, dve kašike meda razmučene sa 1 kašikom vode. Ostaviti da se prohladi.

Nadošlo testo podeliti u dve jufke. Razviti testo, premazati filom, ostavljajući sa strana po 2 cm praznog prostora, urolati i staviti u pleh. Isto ponoviti sa drugom jufkom i pustiti ponovo da naraste.

Uključiti rernu na 180 C. Belance blago umutiti sa 1 kašikom vode, premazati testo i posuti kristal šećerom u tankom sloju. Peći 45 min. Ja sam moj brioš u skladu sa nazivom premazala sa malo izdvojenog fila i  ostavila da se ohladi.







Ovo testo se može zamrzavati. 24 sata pre upotrebe izvaditi iz zamrzivača i ostaviti da ponovo naraste.