23. 3. 2010.

FBI Rukavice - Tendresse de coco



Divan, sočan kolač od kokosa by Selma






Ovog meseca u okviru igrice FBI rukavice upoznavali smo Selmin blog Cooketa. Selma ima toliko lepih i jednostavnih recepta i žao mi je što ih nisam mogla isprobati više. Ali, biće prilike :)

Lomila sam se između rafaelo kocki i ovog recepta i jedino što je prevagnulo bilo je što se neobično priprema. Fil koji se peče zajedno sa korama, hm... to mi je delovalo malo čudno i naravno da me je potaklo da ga isprobam. I naravno, nisam zažalila, kolač je vrlo interesantan, mene podseća na čupavce, sličnog su ukusa.

Preporučujem ga za pravljenje, veoma je izdašan, lep a i ekonomičan.

RECEPT:

Sastojci:

Za biskvit:
• 4 jaja
• 240 g šećera
• 240 g brašna
• 100 ml ulja
• 100 ml mlijeka
• 1 prašak za pecivo
• 2 žlice kakaa

Za kremu:

• 5 dl mlijeka
• 150 g šećera
• 60 g brašna
• 150 g kokosovog brašna
• 40-50 g maslaca

Biskvit:

1. Miksati jaja sa šećerom oko 8-10 minuta najvećom brzinom miksera.
2. Dodati ulje i mlijeko i umješati, a na kraju dodati brašno pomješano sa praškom za pecivo i lagano ručno umješati (naravno špatulom, ne rukom).
3. Smjesu podijeliti na dva dijela i u jedan dio dodati kakao, a drugi ostaviti žutim.
4. Peći prvo smeđu koru oko 15 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 stepeni, a zatim nanijeti ohlađenu kremu od kokosa i žuto biskvitno tijesto i peći još 25 minuta. Pripremljenost provjeriti čačkalicom.
5. Gotov kolač malo pobockati i preliti sokom od narandže ili rumom razblaženim sa toplom vodom i preliti čokoladnom glazurom.

Krema:

1. Od predviđene količine mlijeka odvojiti oko 1 dl i pomješati sa brašnom da ne bude grudvica.
2. Ostatak mlijeka staviti da prokuha sa ostatkom šećera.
3. U vruću kremu umješati kokosovo brašno i maslac i ostaviti da se ohladi na sobnoj temperaturi.

Glazura:

1. Čokoladu rastopiti na pari i umješati ulje da dobije sjaj.