4. 3. 2010.

Vanilice sa makom

mmm, vanilice, omiljeni kolači moje porodice i mene, u svakom  izdanju i slane i slatke. Nezaobilazne i za svaku priliku.





Potrebno:

70 gr. masti
1 celo jaje
1 žumance
4 kašike šećera
250 gr. brašna
250 ml. mleka
1/2 kafene kašičice sode bikarbone
trunka soli
korica limuna

fil:
150 gr. mlevenog maka
4 kašike šečera
1 vanilin šečer
100 ml. mleka

U ovom receptu na žalost nije postojala mera za pravljenje fila, tako da sam ja stavila mere otprilike.







Penasto umutiti mast, pa dodati sve gore navedene sastojke. Ukoliko je potrebno dodati još malo brašna. Pustiti ga da se malo odmori, taman dok se skuva mak.

Mleko i šečer pustiti da provri, dodati mak, i kuvati par minuta. Pustiti da se ohladi.

Malom čašicom ili modlicom  vaditi vanilice, staviti pola kašičice nadeva ( više na sredinu), pa staviti odozgo drugu vanilicu, blago pritisnuti i mak će se lepo rasporediti..
Uključiti rernu na 200 C i staviti vanilice da se peku dok ne dobiju lepu boju.




       


Ovde se na slici vidi  debljina svake vanilice. Preporučujem da budu za nijansu tanje jer prilikom pečenja malo više narastu



                                       


Posuti šećerom u prahu







.
I naravno, što duže stoje to su bolje! 

Ovaj recept je osvojio 3. mesto u igrici Ajme koliko nas je - za mesec april na temu MAK. Hvala Jovana :)