Čim sam videla ovaj recept delovao mi je interesantno, pa sam prvom prilikom rešila da ga isprobam. Tri nadeva u jednom kolaču su mi delovala primamljujuće, specijalno zbog kombinacije maka, oraha i rogača.
Jedina mana ovom receptu je ta što su mere za fil prikazane u šoljicama a očigledno je da nam nisu bile iste veličine, jer sam imala veelikih problema :). Sve u svemu stekla sam jedno novo iskustvo u pravljenju kolača, ali za sledeći put ići ću onom standardnom metodom, popariti mlekom mak, orahe i rogač.
Uredno sam pratila recept, (obično to radim samo prvi put) testo je ispalo ok, ali testo sam shodno veličini mog pleha mogla podeliti na pet a ne na šest delova, koliko stoji u original receptu. Ali to i nije bilo tako bitno. Bitan je bio fil. Šoljice koje su koriščene u original receptu su verovatno one male, nekadašnje, dok ove veće nisu preuzele primat. Ono jedno jaje koje se stavi u svaki fil nije bilo dovoljno da se fil lepo umeša.
Morala sam se snalaziti, šteta bi bila da mi propadne sav materijal a i utrošeno vreme i trud. Jaja više nisam imala tako da sam u mak stavila 2 kašike džema od šljiva, orasi su se lepo pomešali, a rogač sam stavila pola mere i dodala mu seckane orahe. Dakle, ređala sam ovako jer sam imala pet kora:
testo, fil od maka i džema,
testo, fil od oraha,
testo, suve grožđe,
testo, pekmez od šljiva, stavila preko mešavinu od 1 šoljice rogača + 1 jaje, preko toga 100 gr. seckanih oraha, i konačno
testo premazano umućenim jajetom.
Original recept:
Sastojci:
Za testo:
1,5 kocka svežeg kvasca
3,6 dcl mleka
500 g pšeničnog brašna
50 g šećera
1 jaje
2 žumanca
30 g soli
100 g maslaca
Za prvi nadev:
2 šoljice mlevenog maka
½ šoljice šećera
1 jaje
Za drugi nadev:
2 šoljice mlevenih oraha
½ šoljice šećera
1 jaje
Za treći nadev:
200 g grožđica potopljenih u rumu
Za četvrti nadev:
2 šoljice mlevenog rogača
½ šoljice šećera
1 jaje
Za peti nadev:
pekmez od šipka
1 jaje za premaz