1. 2. 2025.

Slatko ljuta piletina sa povrćem

Ne znam kako vi ali mi obožavamo kinesku kuhinju. Brz ručak gotov za nepunih pola sata. Uživanje za sva čula :)





Potrebno za dve osobe:


1belo meso 300 gr

Par kašika gustina

1veća šargarepa

1veća crvena paprika 

1 glavica crnog luka

1manja tikvica

Čili papričica na vrh noža


Priprema:


300 gr pilećeg belog na kockice iseckanog mesa propržiti kratko na ulju 2-3 min. Izvaditi iz tiganja. Uvaljati u gustin i vratiti na ponovno prženje dok lepo ne porumeni . Izvaditi na stranu.
1veću šargarepu iseći na štapiće i pržiti u onom istom tiganju par minuta. Pomeriti je ka spoljnim stranicama tiganja pa u sredinu dodati 1glavicu na rebarca iseckan luk, pržiti 2 minuta, pa dodati na štapiće iseckani jednu veću crvenu papriku. Pržiti sve vreme na jačoj vatri oko 3 min. Dodati iseckanu tikvice i pržiti par minuta. Dodati meso i dinstati oko 2 minuta.
Dodati po želji čili papričicu. Smanjiti vatru .


Sos:


4 kašike soja sosa
8 kašika vode
sok 1 limuna
4 kašike susama
kašičica gustina
kašičica đumbira u prahu
češanj belog luka
3 kašike meda
2 kašike tahinija

Priprema:


Sos prokuvati kratko dok se ne zgusne i ubaciti u povrće. Dodati šoljicu vode ako je pregusto i pustiti da provri. Dodati tahini ( ne mora) . Ukoliko želite više sosa dodajte još dve kašike soja sosa i vode u zavisnosti koju gustinu želite  Jelo je gotovo!




Poslužiti uz pirinač ili pirinčane nudle.


1šolja opranog pirinča
3 šolje vode
1/2 kk soli
1/2 kk  kurkume

Kada voda provri dodati pirinač i kuvati 8 minuta na jakoj vatri. Promešati povremeno. Nakon toga isključiti plotnu, poklopiti i ostaviti tako 20 min. Pirinač će popiti svu vodu i poprimiti divnu žutu boju.
Poslužiti .

Prijatno!