15. 11. 2009.

Sarma od slatkog kupusa





Verovatno nisam ni prva ni poslednja koja objavljuje ovakav recept. Možda ga je neko negde i objavio ali nijanse su različite pa se odvažih da ovaj recept podelim sa vama drage moje koje se "igrate" na temu koju su zadale T&T, u okviru ajme koliko nas je a sve osmislila monsoon

Možda sam i promašila temu :))) ali to mi niko neće zameriti s obzirom da sam tek odskora sa vama.
Veoma volim posna jela, sve što je neobično i iskače iz nekih standardnih okvira, a ove sarmice su zaista nešto posebno i vrlo ukusno.

Potrebne namirnice:

1 glavica zelenog kupusa
400 gr. pirinča dugog zrna
2 šargarepe srednje veličine
2 glavice crnog luka
200 gr. semenki od bundeve-pečene(100 gr se samelje)
začin C (vegeta), biber, aleva paprika, peršun
1 kesica krem supe od paradajza

Kad se odlučite da pravite sarmu, dva dana ranije stavite celu glavicu kupusa u zamrzivač (verovatno je to nekima poznat metod). Veče pre izvadite je i ostavite na sobnoj temperaturi da se polako otapa.Videćete kako su listovi mekani i prosto idealni za savijanje.





Napravite krem supu iz kesice po uputstvu. Prohladiti pa sipati 4 kašike jabukovog sirćeta, malo, bibera, 3 češnja iseckanog belog luka.

Fil:

2 glavice luka sitno iseckati i dinstati dok ne postane staklast. Dodati šargarepu koju smo izrendali na najsitnije. Potom dodati mlevene i cele semenke, oprani pirinač,prodinstati kratko na manjoj temperaturi. Zatim dodati kašičicu aleve paprike, biber i začin(po ukusu). Skloniti sa vatre i dodati 2 kašike supe od paradajza da se bolje sjedini i seckani peršun.





U odgovarajuči sud sipajte malo ulja i 2-3 kašičice aleve paprike. Odozgo poređati listove kupusa koje nismo iskoristili ili koji su oštećeni.

Iseći koren na svakoj liski kupusa, staviti kašiku nadeva,urolati i ređati u sud. Preliti supom od paradajza da sarma ogrezne, posuti sa još malo peršuna, prekriti folijom i staviti na 250 C da se peče 1 sat. Potom isključiti rernu i ostaviti sarmu unutra još pola sata.





Servirati uz pire krompir.