29. 11. 2010.

Šarene kiflice sa eurokremom

Ove kiflice nisu moj izum, vrlo su lepe i dekorativne, mogu se praviti i kao štrudlica. Ja ih pravim ovako




Potrebno

500 gr. brašna tip 400 meko
100 ml ulja
250 ml. mleka
2 kom jaja
1 paketić svežeg kvasca
kašika šećera
1/2 k.k. soli
125 gr. margarina i još oko 80 gr.za stavljanje preko kiflica pred pečenje
2 kašike kakaa
eurokrem za kiflice

Priprema:

Zgrejati mleko dodati izmrvljen kvasac i pustiti da nakisne. Predviđenu količinu brašna podeliti na dva dela (po 250 gr) kao i nadošli kvasac. U jedan deo kvasca dodati 2 kašike kakaa. Posebno zamesiti dve vrste testa (jedno belo i jedno braon) dodajući po jedno jaje i 50 ml. ulja, pa pustiti da naraste.

Razviti svetlo testo, namazati sa 125 gr. margarina i urolati. To isto uraditi i sa tamnim testom. Te dve rolne uviti jednu oko druge pa umotati kao puž. Pustiti 10-ak minuta da odmori.
Radnu površinu posuti brašnom pa šareno testo raklagijati na 1/2 cm debljine, iseći na trouglove i stavljati po pola kašičice eurokrema, umotati.

Na pleh staviti papir za pečenje i poredjati kiflice, na svaku staviti po malu kockicu margarina.
Pustiti da odmore dok se rerna ne zagreje do 200 C. Peći dok ne dobiju lepu boju.





gric :)




Takođe se može praviti i štrudlica. Rasklagijano šareno testo namazati eurokremom, ostavljajući sa strane po 1/2 cm slobodno, uviti u štrudlu, spojiti sa strane krajeve, staviti odozgo kockice margarina pa peći.