jedan lep nedeljni ručak
40 dag školjkica (tijestenina)
25 dag posnog svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
3 jaja
5 dag ribanog parmezana
15 dag gaude
2 dl pasirane rajcice
origano
Priprema:
Paštu kuhati u slanoj vodi 10 minuta. Za to vrijeme vilicom dobro izmiješati svježi sir, kiselo vrhnje, jaja i ribani parmezan te ukljuciti pecnicu da se grije.
Kuhane školjkice dobro ocijediti.
U zemljanu ili vatrostalnu posudu staviti malo nadjeva, ubaciti školjkice, preliti preostalim nadjevom i dobro promiješati da svaka školjkica poprimi sirnog nadjeva.
Poravnati, preliti pasiranom rajcicom, preko nje naribati gaudu i posuti origanom.
Peci 20 minuta na 200 st.C u prethodno zagrijanoj pecnici. Gotovo ostaviti par minuta da se hladi pa poslužiti.
Preporuka. obavezno isprobati!
Ovog meseca u okviru igrice FBI RUKAVICE koju je pokrenula Mamajac, istražujemo Snežin blog recepti iz moje bilježnice. Bogami, sveščica podebela, nisam sve uspela ni da ispregledam ali biće još prilike.
Ovaj put izabrala sam jedan recept baš po mom ukusu Zapečene školjke sa sirom. Testeninu u kući svi obožavamo, pa je učestvovanje u ovoj igrici bila prilika da ga isprobam i to za današnji ručak.
Dovoljno je samo pogledati ove slike i više ne moram ništa reći
Prelepo i naravno božanstvenog ukusa. Klinci su bili oduševljeni i ja naravno:) Recept originalan, baš zbog svih tih namirnica koje imamo uvek u kući i naravno ono što najviše od svega volim brzina pripreme :)
Original recept:
.
Sastojci za 4 osobe:40 dag školjkica (tijestenina)
25 dag posnog svježeg sira
2 dl kiselog vrhnja
3 jaja
5 dag ribanog parmezana
15 dag gaude
2 dl pasirane rajcice
origano
Priprema:
Paštu kuhati u slanoj vodi 10 minuta. Za to vrijeme vilicom dobro izmiješati svježi sir, kiselo vrhnje, jaja i ribani parmezan te ukljuciti pecnicu da se grije.
Kuhane školjkice dobro ocijediti.
U zemljanu ili vatrostalnu posudu staviti malo nadjeva, ubaciti školjkice, preliti preostalim nadjevom i dobro promiješati da svaka školjkica poprimi sirnog nadjeva.
Poravnati, preliti pasiranom rajcicom, preko nje naribati gaudu i posuti origanom.
Peci 20 minuta na 200 st.C u prethodno zagrijanoj pecnici. Gotovo ostaviti par minuta da se hladi pa poslužiti.
Preporuka. obavezno isprobati!