4. 2. 2010.

Rum pita





                                    


Odličan stari recept iz sveske moje majke

Potrebno:

Kore

300 gr. brašna
250 gr. margarina
1 žumance
3 kašike šećera
4 kašike ruma
1 vanilin šećer
nastrugana kora limuna
malo mleka


Fil:

6 komada jaja
6 kašika šećera
2 štangle rendane čokolade
4 kašike ruma
200 gr. mlevenih oraha
100 gr. suvog grožđa (ne mora)

Umesiti testo od navedenih sastojaka dodajući malo mleka (otprilike 5 supenih kašika). Podeliti na dva dela i ostaviti ga da se odmori 1h.






Umutiti 6 belanaca sa 6 kašika šećera, dodati jedno po jedno žumance. Dodati ručno: mlevene orahe, čokoladu, rum  i suvo grožđe.

Koru rastanjiti (moja veličina pleha je 30x20) namotati na oklagiju pa staviti na namašćen i brašnom posut pleh. Preko sipati fil pa rastanjenu drugu koru. Koru odozgo malo izbockati čačkalicom.

Peći na 200C oko 25 min. Posuti obilato šećerom u prahu.