24. 2. 2010.

Pita sa pečurkama



Pečurke... malo je reći da ih obožavamo i vrlo često pravimo, jedna od naših najomiljenijih namirnica. Zaslužuju da se o njima napiše par reči, baš zbog toga što su veoma korisne i zdrave





Pečurke imaju veoma malu kaloričnu vrednost (oko 20 Kcal na 100 grama), pa se često koriste u dijetalnim jelovnicima..Količina antioksidanata u pečurkama je skoro jednaka onima u šargarepi ili brokoliju.
Sadrze visok nivo vitamina D, proteina, pa se preporučuju za vegetarijansku ishranu kao idelana zamena za meso.

Ja volim da ih stavljam gotovo svuda: u gulaše, prelive, čorbe, pizze, pite... gde god to može da se izvede.

Pre par meseci objavila sam post pečurke 3 u 1 gde sam navela recept koji može poslužiti za više namena. Ovaj put sam ga iskoristila za pravljenje pite.


Potrebno:

500 gr. kora za pitu
1 glavica crnog luka
500 gr. pečurki
1 kisela pavlaka
1 žumance
50 gr. dimljene slanine
1 kašičica brašna 
2 češnja seckanog belog luka ili 1/2 k.k. u prahu
seckani peršun

za preliv:

5 komada jaja
200 ml dobrog jogurta
50 ml. ulja
soli po ukusu


Priprema:

Pečurke očistiti, iseckati /ja ih obično rendam na onom delu gde i kupus, a peteljke na onom delu za jabuke/
Glavicu luka sitno iseckati pa dinstati na vrlo malo ulja dok ne omekne. Dimljenu slaninu iseckati i dodati u luk, i pržiti dok ne postane hrskava. Dodati pečurke, i dinstati ih oko 10-tak minuta . Skloniti sa vatre dodati seckan peršun, beli luk. U činijici razmutiti žumance, brašno i pavlaku, pa dodati u fil. Pustiti da provri, skloniti i prohladiti.

Pleh namazati uljem.
Uzimati po tri kore, svaku poprskati mešavinom vode i ulja, staviti fil, urolati. Iskoristiti sav materijal. Iseći komade željene veličine. Ulupati 5 komada jaja i ono jedno belance što je ostalo od fila, dodati čašu jogurta i ulje, soli po ukusu, pa preliti preko isečene pite. Pokriti folijom pa ostaviti na 2 sata u frižider. Peći na 200 C oko 40 min.





Servirati uz jogurt