17. 6. 2020.

Melomakarona


Preporuka: pravite duplu meru :) 




Potrebno:

20 komada

1 čaša (200 ml)  maslinovog ulja
1/2 čaše šećera
1/2 čaše soka od pomorandže
2 kašike soka od limuna
1 žumance
3 čaše brašna
1 kafena kašičica cimeta
1 k. kašićica izmrvljenog karanfilića
jezgro oraha za punjenje (u svaku sam stavljala polovinu oraha.)

Sirup:

1 čaša šećera
1/2 čaše vode
1/2 čaše meda
1 štapić cimeta (stavila 1/2 kaf. kašičice u prahu)
4 karanfilića
sok od 1/2 limuna


Maslinovo ulje, šećer, sok od pomorandže i limuna umutiti mikserom dok ne bude kremasto, dodati žumance, brašno, cimet, karanfilić. Formirati urmašice i u svaku staviti polovinu oraha.Uzeti rende, pa okrenuti onu stranu koja podseća na šmirglu, staviti urmašicu, blago pritisnuti da se lepo otisne šara.

Staviti papir za pečenje u pleh od rerne, poređati keksiće i staviti da se peče na 180 C.
Ohladiti.

U šerpicu staviti sve sastojke za sirup, pustiti da provri, smanjiti pa kuvati 4 minuta.
Božanstven miris cimeta i karanfilića ispunio je celu kuhinju

U originalnom receptu stoji da se svaka urmašica pojedinačno stavlja na rešetkastu kašiku i  umače na 30 sekundi u vreo sirup. Nisam baš bila voljna da eksperimentišem, pa sam ohlađene urmašice jednostavno prelila vrelim sirupom i  u više navrata okretala da lepo upiju sirup.(meni su upile gotovo sve)

Ostaviti ih da se ohlade.

Samleti 100 gr. oraha, dodati pola kašičice cimeta, promeštati pa posuti preko urmašica.